След заседание на ПГ на ГЕРБ Менда Стоянова заяви пред журналисти в парламента, че са решили трета точка от доклада на БНБ за КТБ да отпадне, информира Novini.bg

Припомняме, че точката три е именно "оздравяването на КТБ". 

По-рано днес самият Борисов хвърли бомбата, че иска ГЕРБ да преразгледат решението си за тази точка. От ГЕРБ искат също така първа и втора точка да претърпят редакционни промени. 

Хората на Борисов първоначално предложиха, ако наистина има инвеститор и той е със сериозни намерения, банката да бъде оздравена, но всичко, което са чули от шефа на БНБ Иван Искров на трибуната е довело до решението трета точка да отпадне, но да се дадат гаранции, че нашето банково законодателство ще се синхронизира с европейското. 

Виж още: Георги Кадиев: Законът за КТБ е мъртвороден

ГЕРБ ще настоява да се направи промяна във втора точка, където пише да бъдат задължително изплатени гарантираните влогове на гражданите, тъй като в момента, по думите на Стоянова, нашето законодателство не го прави и вече почти 5 месеца се бавят изплащанията на гарантираните влогове на гражданите. 

Стоянова отбеляза също, че нямат право да искат оставката на гуверньора на БНБ Иван Искров, но след всичко, което е направил, той трябва да има моралната съвест сам да вземе решение дали да направи това, тъй като има пробив в банковата система. Доверието в банковите институции е едно от най-важните неща, а ние имаме пробив в него, подчерта Менда Стоянова.

Виж още: Следствието разпитва служители на БНБ заради аферата КТБ