След тях се нареждат БСП и ДПС с изравнени сили, "България без цензура" (с две места) и Реформаторският блок. Припомни си и кои ни представляваха досега в ЕП

Партията на Бойко Борисов води пред следващия в класацията с близо 10 пункта, като вкарва шестима евродепутати, а формацията на Николай Бареков ББЦ, в коалиция с ВМРО, "Гергьовден" и земеделци, дебютира с двама представители в ЕП.

Според данните от паралелните преброявания БСП получава четири мандата, колкото и коалиционните им партньори от ДПС. На пресконференцията на движението след полунощ Делян Пеевски оповести, че се отказва от мястото си в полза на екоминистърката Искра Михайлова.

Свой евродепутат ще има и друга нова формация - дясното обединение Реформаторския блок, чиято листа се оглавява от бившия еврокомисар Меглена Кунева.

Извън борда остават АБВ на бившия президент Георги Първанов и националистическите "Атака" и Национален фронт за спасение на България (НФСБ).

Малко над 1/3 от избирателите у нас са отишли до урните, приблизително колкото и на предишния евровот през 2009 г.

Гласуването за 751-местния Европейски парламент (ЕП), в който България има 17 депутати, продължи четири дни, като на последната дата, 25 май, бяха изборите не само у нас, а и в повечето държави от 28-членния ЕС.

Виж още: Кой ще наследи Барозу начело на ЕС?

Досега страната ни имаше 18 евродепутати. От ГЕРБ в групата на Европейската народна партия бяха Владимир Уручев, Моника Панайотова, Андрей Ковачев, Мария Габриел, Преслав Борисов.

Също в групата на християндемократите в ЕП бяха евродепутатите от разпадналата се Синя коалиция Светослав Малинов и Надежда Нейнски, която сега оглавяваше листата на "Синьо единство".

Отцепилият се от "Атака" Слави Бинев представляваше НФСБ в групата "Европа на свободата и демокрацията", а другият евродепутат на Волен Сидеров - Димитър Стоянов, остана независим, като сформира у нас Национал-демократична партия.

Евродепутати от НДСВ досега бяха Антония Първанова и Станимир Илчев, които заедно с представителите на ДПС Владко Панайотов, Метин Казак и Филиз Хюсменова бяха част от групата на Алианса на либералите и демократите за Европа.

В групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕС бяха евродепутатите от Коалиция за България Илияна Йотова, Ивайло Калфин, Евгени Кирилов, Маруся Любчева.