ГЕРБ и "Патриотичния фронт" (ПФ) са подписали програма за стабилно управление, стана ясно след приключилата среща в централата на ГЕРБ, информира Novini.bg

Днес при обсъжданията по нашата програма от 94 точки имаме около 90% съвпадения, обяви съпредседателят на ПФ Валери Симеонов. Имаше допълнително съгласуване по четирите точки, по които имахме различия при първите преговори. 

Подписване на програма за стабилно управление

Буквално сме пред подписване на програма за стабилно управление. В бъдеще ще следим дали ще има отклонения по изпълнение на програмата, добави той. 

Симеонов отрече публикациите в медиите, че ПФ ще иска министерски кресла в замяна на подкрепата си. Нито Красимир Каракачанов ще става министър на отбраната, нито Поли Карастоянова ще става министър на туризма. 

Засега политически фигури от ПФ няма да участват в бъдещия кабинет, подчерта съпредседателят на Патриотичния фронт. 

Коалиционен ангажимент

Членът на преговорния екип на ГЕРБ Румяна Бъчварова потвърди, че по време на срещата е постигнато съгласие за подписване на програма за стабилно управление. Детайлите по нея ще бъдат оповестени по-късно. Това е формата на коалиционен ангажимент. 

По същество нямаме различия по съдържанието на приоритетите в програмата. Имахме само различия по формулировката му, обясни тя. 

Двете партии са разговаряли как да бъдат разрешени проблемите около КТБ, както и дали има възможност за понижаване на цената на тока. 

Националистическа партия

От "Патриотичния фронт" настояват за одит в енергетиката, за да бъдат решени проблемите в сектора. Те са категорично против на участието в управлението на партията на Корман Исмаилов НПСД, част от Реформаторския блок. Валери Симеонов обаче обясни, че ПФ не е против участието на реформаторите в бъдещото правителство. 

Попитана как ГЕРБ, като част от ЕНП, приема участието на националистическа партия в управлението, Румяна Бъчварова посочи, че те възприемат ПФ като патриотична партия. Тук Валери Симеонов обяви, че Патриотичният фронт ще предложи въвеждането на час по родоюбие в училищата.

Виж още: АБВ няма да участва в коалиция с десни