Създадоха карта, която показва къде светът подхожда със състрадание към жертвите на атентати и къде - с пълна апатия

Солидарността с жертвите на атентати е нещо относително. Всеки ден по света се случват различни нападения, но малко са тези, които ни влияят, карат ни да поставяме хаштагове и да се "молим" за жертвите. 

Така наприемр в световен мащаб атентатите в Париж (първо срещу "Шарли Ебдо", а после и тези от 13 ноември) и атаките в Брюксел получиха много по-голям отзвук от нападенията в Истанбул, или тези в Пакистан. Мнозина дори не забелязват атаките в държави от Африка.

Затова е и изключително любопитна една карта на света, показваща нивата на състрадание. 

"Световната карта на трагедиите" е дело на мексиканския дизайнер Едуардо Салес, който я публикува през април 2015 г., малко след като 140 души са убити от "Ал-Шабаб" в Гариса, Кения - трагедия, която често бива давана за пример за липсата на съпричастност от Запада.

Ето и какви са реакциите, спрямо различните региони по света:

Karta na saprichastnostta

- В червено са оцветени страните и регионите, които получават най-силно съчувствие – САЩ, Канада, Япония, Австралия и Западна и Централна Европа.

- В жълто са страните, които получават оценка от рода на "Това е тъжно" – Мексико, Източна Европа (включително България), Индия и почти цяла Южна Америка.

- Районите в зелено се сблъксват равнодушие и минимално съжаление. Тук попадат държави като Русия, Китай, държавите от Близкия изток и др. - "Ами такъв е животът".

- В синьо са страните, за които понякога дори не знаем за съществат - "Момент, тази държава действително ли съществува?"

- И в кафяво са оцветени държавите, за които почти на никого не му пука - почти цяла Африка. За държавите от този регион не се замисляме, освен ако не е пострадал някой европеец или американец.

Източник: bigthink.com