Димитър Кенаров откри дебютната си фотоизложба в галерия "Ластици" (Rubber Gallery, ул. "Герлово" 13) часове след като бе задържан пред парламента за писателската акция "Грабвайте телата"

Журналист на свободна практика, поет, литературен критик и преводач, Димитър Кенаров (DimiterKenarov.com) представя в снимки своята гледна точка за събитията в южната ни съседка, които отразява за различни медии.

Той е роден и израснал в София, учил е в САЩ, а понастоящем живее именно в Турция, между двата континента. Има публикации в престижни англоезични издания като "Ескуайър", "Аутсайд", "Форин полиси", The Nation, "Бостън ревю", "Интернешънъл хералд трибюн".

Ето какво разказва авторът за изложбата си, която продължава до 21 юли:

"В края на май група турски еколози окупираха малкия парк "Гези", в близост до площад "Таксим" в центъра на Истанбул, в знак на протест срещу плановете на общината да издигне търговски комплекс на мястото на зелените площи.

След агресивна намеса на полицията ситуацията бързо ескалира в социалните мрежи и през следващите седмици над 2,5 млн. души излязоха по улиците на Турция - най-масовите демонстрации за последните десетилетия.

Първоначалните искания за запазване на парка постепенно прераснаха в масов протест срещу авторитарната политика на турския министър-председател Ердоган и консервативни течения в турското общество.

Пристигнах в Истанбул няколко дни след началото на протестите, когато турските полицейски части временно се бяха изтеглили от "Таксим", а "Гези" се беше превърнал във весел, шумен палатков лагер, утопичен остров в средата на града.

Леви и десни, кемалисти и кюрди, гей активисти и еколози: по алеите и тревните площи на парка мирно се бяха събрали най-разнородни групи, които се срещаха (и споделяха общи идеи) за пръв път.

Вечер, когато слънцето потънеше зад хоризонта и лампите на парка светваха, започваха концертите и танците, разговорите, речите. Това беше турското лято на любовта, турската 1968-а. "Гези" беше лицето на нова Турция в миниатюра.

Оптимизмът се оказа кратък. Рано сутринта на 11 юни, без никаква провокация, тежко екипирани полицейски части за борба с масовите безредици влязоха на "Таксим", за да разчистят площада от плакати и барикади.

Сред гъсти облаци сълзотворен газ и мощни водни струи уличните сблъсъци продължиха часове наред. По-радикалните групи отвръщаха с камъни, прашки и фойерверки, но отпорът им беше кратък.

Няколко дни по-късно беше разчистен със сила и самият парк "Гези", а когато част от протестиращите намериха убежище в близкия петзвезден хотел "Диван", полицията влезе вътре със сълзорворен газ в разрез с всички международни правила.

В крайна сметка, след близо месец протести, над 7000 души бяха ранени, десетки от тях тежко, а шестима изгубиха живота си. Турция вече никога не можеше да бъде същата.

В продължение на три седмици отразявах събитията в Турция за различни международни и български медии, печатни, радио и телевизионни. Надявам се и снимките в тази фотоизложба - моята първа - да са уловили част от атмосферата."