Доверието в самия Европейски съюз вече е поставено на карта. И проблемите може би тепърва предстоят

Кризата в Гърция още дълго ще е основна тема. Такъв шок Европейският съюз и еврозоната виждат за пръв път, а идеята за фалирала европейска държава гложди сериозно цялата общност. Гръцкото недоволство избуя и доведе до ситуация, която поставя половин Европа в шах. Тепърва икономистите ще спорят дали е по-добре южните ни съседи да се върнат към драхмата и какво ще е най-добре да се направи.

Важното е да изясним една основна истина. Гърците не са виновни за кризата. Виновни са управляващите ги, виновни отчасти са и тези, които така смело са отпускали заеми на различните правителства Атина. Единствената вина на гръцкия народ е, че си е избрал крадливи политици да го управляват.

Ако погледнем нещата далеч от страната на икономиката и политиката, а чисто човешки, ние ще ги разберем. Никой не би искал да обеднее. Още по-малко да обеднее с няколко пъти, да бъде орязван и т.н. Когато посегнат на джоба ти, недоволството е задължително. И не ти пука от някакви кредитори, политици и други подобни твари, които ти казват, че трябва да взимаш по-малко пари. Това не е от народа, това си е общочовешко качество.

Да, Гърция е виновна, но за друго

И все пак Гърция е виновна. В случая обаче не визирам икономическата вина за кризата дори. Да изпадаме в поредния разговор кой кого прецаква в тази ситуация е безсмислено, тъй като много по-умни и разбиращи от нас глави вече са го направили. За да обсъждаш подобна тема, трябва най-малкото да си специалист в икономиката и/или външната политика.

Гърците са безспорно виновни за друго, по мое лично мнение - много по-страшно нещо. Те поставиха прът в доверието на хората в Европейския съюз.

Ползите за България от членството са неоспорими за всеки, който може да вижда - финансови, търговски, чисто организационни. Най-малкото е фактът, че членството в ЕС донесе на страната ни онова усещане за ред и за по-висша инстанция, която да скастря политиците, на които така или иначе нямаме доверие.

ЕС дълго време беше един пристан на спокойствие, непоклатим в единността си, предписанията и значението си за развитието на целия регион. ЕС беше аксиома, която не можеш да заобиколиш просто така. В тази ситуация обаче, Европейският съюз бързо възприе ролята на злодей и то за почти всички страни. 

В условия на информационна война между Русия и Запада, ситуацията с Гърция е на път да се превърне в безкрайно силно оръжие в пропагандната машина на Кремъл. "Злите европейци, водени от безпощадната Меркел, Международния валутен фонд и всички останали безсърдечни кредитори стъпкаха в калта цял един народ, фалираха държавата и сега точат зъби за остатъците". 

Сега може това да звучи комично и преувеличено, но нека си говорим пак след няколко месеца, когато този рефрен започне да се носи от уста на уста и от маса на маса сред консервативните части на бившите страни от социалистическия блок (и не само).

Малкото камъче, което може да повлече лавината

Трябва да осъзнаем, че Европейският съюз не е някакъв заговор за управление на света, като от филмите от 80-те, в които някакви суперзлодеи се събират на тайни съвещания. Не, Европейският съюз е фактор на стабилност в Европа и издига обединените ни икономики до ниво на значима сила в световен мащаб. Тръгнем ли обаче да си го представяме по този начин, тръгнем ли да изкарваме кредиторите на Гърция като безскрупулни чиновници, които нямат никаква милост към страданията на един народ, проблемите ще дойдат сами. И няма да са малки.

Нека си спомним, че Испания, Португалия и Италия също имат подобни финансови проблеми, макар и не толкова тежки. Испанците показаха на последните избори за местна власт, че тяхната версия на СИРИЗА - "Подемос" ще е новият управляващ, ако сега там има избори. Каква е гаранцията, че те няма да последват гръцкия пример и покажат един точно определен пръст на кредиторите си?

И как ще реагират суровите, консервативни британци, които и без това обмислят да се махнат от Европейския съюз при вида на толкова много шумни южняци, които освен че тежат на общата икономика на ЕС, създават ѝ условия за криза. Да, британците използват собствената си валута, но друго е важно в случая - имиджът се руши.

И да, британците не са единствените със съмнения в ползата от Европейския съюз. Реално погледнато в България имаме един от най-големите проценти на одобрение към ЕС, а всички знаем, че у нас повечето хора не се чувстват дори граждани на ЕС. Самият имидж на Европейския съюз е крехък като китайски порцелан и не са един и двама експертите, които вещаят крах на общността. И не са една и две партиите, в Европа, които стискат палци за това.

Виж още: "Ню Йорк таймс": Бедните съседи не съчувстват на Гърция

Европейският съюз е силен, но крехък

Именно там е бедата за ЕС. Случаят с Гърция показва колко уязвим е този съюз и че може да съществува само със съгласието на всяка една от страните, членуващи в него. И ако сега Гърция продължи линията си на съпротивление и реши да излезе първо от еврозоната, а след това обърне политиката си още по-премерено към Русия, тогава митът за европейската сила ще се изрони съвсем.

Защото Русия в момента вее знамето на експанзията, а Украйна е само най-видният пример за това. Половината от това настъпление се води с идеология, пропаганда и изграждане на образа на Путин като контрапункт на всичко грешно в САЩ и ЕС. И, повярвайте, този контрапункт работи.

И в такъв контекст в Брюксел не трябва да изпускат нещата, тъй като южните ни съседи бутнаха камък, който може да повлече след себе си цяло свлачище. Изгубим ли масово доверието си в един такъв съюз, в целостта му, той ще започне да се руши. А разруши ли се Европейският съюз, за България ще предстоят много мрачни времена.

Източник: Bulevard.bg