Това е сред условията за започване на преговори с кредиторите

Гръцкият парламент прие вторият пакет мерки за реформи късно снощи. Това бе задължително условие за започване на преговори с международните кредитори.

"За" реформите гласуваха 230 депутата, 63 - "против", а 5 се въздържаха. За втори пореден път премиерът Ципрас бе принуден за разчита на подкрепата на проевропейската опозиция след бунт в неговата собствена партия СИРИЗА.

Новият пакет реформи предвижда промени в гражданско-процесуалния кодекс, мерки за продажба на търг на недвижими имоти на длъжници по ипотечни кредити, както и интегриране в гръцкото законодателство на директивите на Европейския съюз за оздравяване на финансовите институции.

Промените предвиждат при банков крах първият удар ще бъде върху акционерите. Законът за банките отново гарантира депозитите до 100 000 евро, а вложителите с активи над 100 000 ще участват в евентуално рекапитализиране на финансово затруднената институция също като акционерите.

Виж още: Как се промениха цените в Гърция след вдигането на ДДС

По време на гласуването Ципрас се обърна към колегите си и посочи, че продължава да се бори за интересите на Гърция.

След втората ще има и трета серия непопулярни мерки. Сред тях са премахване на ранното пенсиониране и вдигане на данъците на земеделските производители. Те ще бъдат гласувани през август.

Източник: "Стандарт"