Възможностите пред Гърция за решаване на проблема не са никак розови

Все по-малък е шансът за качествено решение на въпроса с дълга на Гърция. Вчера премиерът Алексис Ципрас заяви, че ще чака търпеливо кредиторите да се вразумят. На 1 юли парите на Гърция ще свършат и страната ще е принудена да обяви фалит, съобщава в свой материал Нова телевизия.

Европейската комисия пък започна да дава сигнали, че е време Европа да се готви за извънредна ситуация.

"Няма повече място за хазарт. Денят идва. Играта свърши", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Време е за тежки решения

Цялостното послание, което Европа изпраща на Гърция е, че е време за тежки решения и реформи. Това е в тотален противовес на обещанията, с които партията на Ципрас СИРИЗА дойде на власт в Гърция - край на унизителните, според тях, съкращения.

Проблемът на Гърция са сериозните разходи в публичния сектор. Така например за пенсии месечно отиват 1 милиард евро от държавния бюджет, или 12 милиарда евро годишно. Според кредиторите това е една от най-скъпите пенсионни системи в Европа и като задължително условие те поставят реформата в сектора.

В момента стюардесите във фалиралата национална авиокомпания се пенсионират след 15 години трудов стаж, а жените с непълнолетно дете – на 51 години.

Освен това от Европа настояват за данъчно облагане и върху пенсиите над 1400 евро.

Твърде широката администрация

Друг сериозен проблем е държавната администрация, където са заети почти 700 хиляди души. Кредиторите настояват за прекратяване на практиката правителството да изплаща 13-та и 14-та заплата за Коледа и за Великден, да увеличи ДДС-то и акцизите, както и да повиши пенсионната възраст от 53 на 67 години.

Гърция може да излезе сама от Еврозоната, да обяви фалит или да се съгласи с условията на кредиторите. Но последният вариант ще означава провал на премиера Алексис Ципрас и край на ерата на лявата "Сириза", завършва материала на Нова телевизия.

Източник: Нова телевизия