Гръцкият бизнес смята да пренасочи вълна от инвестиции към България

Това съобщиха от Министерски съвет след среща на 120 собственици и мениджъри на гръцки компании с премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министрите на регионалното развитие Лиляна Павлова, на финансите Владислав Горанов и на икономиката Божидар Лукарски. 

Заради икономическата криза и опасенията, че крайнолявата формация СИРИЗА ще спечели с голяма преднина парламентарните избори в южната ни съседка в неделя, 

част от бизнесмените били готови да изнесат дори целия си бизнес у нас

По въпроса за СИРИЗА премиерът Борисов заел дипломатична позиция и заявил, че ще уважи волята на гръцкия народ и ще работи с бъдещото правителство, каквото и да е то, информира "Монитор".

Изпълнителният директор на Гръцкия бизнес съвет в България Минко Герджиков коментира, 

че някои компании от южната ни съседка изцяло са прехвърлили дейността си у нас още при стъпването си на пазара през 1998 – 2000 г.

На срещата министрите са давали разяснения по въпроси за банковата стабилност у нас, политиката на страната за влизането в еврозоната, както и за възможностите за облекчаване на режима на инвестиции. 

Екипът на Борисов е представил и икономическата програма на правителството. Присъствали са мениджъри на фирми, регистрирани у нас, с гръцки капитал в размер на над 3,5 млрд. евро.

"Гърция е в топ 5 на стокообмена с България. 22% от банковата ни система са собственост на техни банки. В гръцки фирми у нас работят над 45 000 човека", каза Герджиков. 

Той допълни, че може да има още срещи с български министри по ресори, ако има интерес от страна на бизнесмените от южната ни съседка.