Актрисата Катрин Джустън, която почина 20 дни след финала на "Отчаяни съпруги", се конкурира за отличието с най-печелившата тв актриса - София Вергара от "Модерно семейство"

Статуетките ще бъдат раздадени на 23 септември, а сред номинираните за поддържаща женска роля - посмъртно - попадна Катрин Джустън, която играе възрастната съседка на "отчаяните съпруги" Карън Маклъски.

Актрисата водеше битка с рака на белия дроб от 11 години, а сериалът, в който участваше, беше на екран осем сезона.

Тя почина на 2 юни, три седмици след като в последния епизод от сериала от рак угасна и собствената й героиня. За своето превъплъщение в г-жа Маклъски 72-годишната ветеранка приживе е печелила две награди "Еми" - през 2005 и 2008 г.

Джустън е и единствена от "Отчаяни съпруги", удостоена с номинация за "Еми 2012". Утешение за останалите е попадането им в списъка на списание "Форбс" с най-печелившите тв актриси.

Катрин Джустън (втората отляво) сред "отчаяните съпруги". Крайната вдясно - Ева Лонгория

Ева Лонгория, която играе Габриел Солис, изпреварва по доходи останалите си колежки от сериала с 15 млн. долара.

Тя заема третото място в класацията, а втора с 18 млн. долара е риалити звездата Ким Кардашиян, която напоследък е под светлините на прожекторите заради връзката си с рапъра Канйе Уест.

На първо място е София Вергара, която за годината от май 2011 насам е изкарала 19 млн. долара. Седем милиона от тях идват чрез рекламни договори с "Пепси", козметиката CoverGirl и модната й линия облекла за магазините Kmart.

Междувременно колумбийската красавица, която наскоро посрещна 40-ия си рожден ден сгодена за приятеля си, по-млад от нея нюйоркски бизнесмен, попадна за трети път сред номинираните за "Еми" в поддържаща женска роля.

"Модерно семейство", печелил при тв комедиите две поредни години, отново е лидер в жанра с номинации в общо 14 категории.

Екипът на "Модерно семейство" с наградата "Еми 2011" за най-добър комедиен сериал

Абсолютният номер 1 със 17 номинации обаче е "Момчетата от Медисън авеню", който има шанс да спечели рекордна пета статуетка за най-добър драматичен сериал.

Другата поредица, номинирана в 17 категории - но при тв филмите и минисериалите, - е "Зловеща семейна история", излъчван у нас също по "Фокс лайф".

Британският Downton Abbey (Имението Даунтън) има 16 номинации, колкото и минисериалът Hatfields & McCoys с Кевин Костнър, създаден по действителен случай от края на XIX в., а "Хемингуей и Гелхорн", където главните роли играят Клайв Оуен и Никол Кидман, е кандидат в 15 категории.

Пренебрегнати с последните си епизоди - донякъде с основание - останаха Хю Лори и неговият "Д-р Хаус".

Между номинираните обаче попадна Джон Крайър за ролята си на Алън Харпър в "Двама мъже и половина", който изкара първия си сезон без Чарли Шийн.

Сред кандидатите за "Еми" при комедийните поредици са още "Рокфелер плаца 30", чийто трети сезон тръгва по Нова телевизия от вторник, 24 юли, и "Теория за големия взрив".

При драматичните сериали "Момчетата от Медисън авеню" се конкурира с "В обувките на Сатаната", "Престъпна империя", "Игра на тронове", Downton Abbey и Homeland, който има най-много номинации от новите сериали - девет.

HBO отново е лидер сред тв каналите с 81 номинации за своите продукции. Всички номинирани - в Emmy.com.