Джей Джей Ейбрамс ще режисира седмия "Междузвездни войни", потвърдиха от "Дисни"

Режисьорът, който успешно възроди "Стар трек" на големия екран, се спрягаше отдавна и за новия Star Wars филм, но като почитател на сагата се притесняваше да не разочарова... самия себе си.

За успеха на Епизод VII, очакван през 2015 г., ще му помагат сценаристът Майкъл Арнт (носител на "Оскар" за "Мис Слънчице", работил по "Играта на играчките-3" и "Игрите на глада: Възпламеняване") и продуцентката Катлийн Кенеди, дясна ръка на Стивън Спилбърг от "Извънземното" до "Линкълн".

Като консултанти са привлечени още двама сценаристи: Лорънс Каздън ("Империята отвръща на удара", "Завръщането на джедаите" и "Похитители на изчезналия кивот") и Саймън Кинбърг ("Шерлок Холмс", "Мистър и мисис Смит"), които вече нахвърлят идеи за следващите два "Междузвездни войни" - номер 8 и 9.

"Изгубени" е един от хитовите тв сериали, създадени от Джей Джей Ейбрамс

Ейбрамс има опит с поредици и за големия екран, след като засне "Невъзможна мисия-3" с Том Круз, а новият му "Стар трек" - "Пропадане в мрака" (12-и игрален филм с екипажа на "Ентърпрайз"), е едно от най-очакваните заглавия напролет.

Към него се присъединява и дългогодишният му съдружник Брайън Бърк в продуцентската компания Bad Robot, с когото реализират сериали като "Наричана още...", "Изгубени", "Експериментът", а също игралните му филми "Чудовищно", "Супер 8" и, разбира се, "Стар трек" (2009), с който натрупаха опит в Космоса.

Новината, че първоначалният замисъл на Джордж Лукас за девет филма ще бъде реализиран, дойде с покупката на "Лукасфилм" от "Дисни" за над 4 млрд. долара миналата есен. Джей Джей е идеалният избор за продължението, коментира създателят на "космическата сапунка".

Третата най-касова поредица в историята на киното е донесла близо 4,5 млрд. долара. Последният заснет филм от двете игрални Star Wars трилогии бе "Епизод III: Отмъщението на ситите" (2005), на който Лукас бе режисьор и сценарист.