На 5 май от 13 до 19 ч. Домът на киното в София е едно от деветте места в Европа, където се прожектират филмите, номинирани за Наградата на младата публика на Европейската филмова академия

Поканата към младите зрители идва от София филм фест в партньорство с Информационното бюро на Европейския парламент у нас и "Гьоте-институт".

Номинирани от Европейската филмова академия са три филма: "С краката нагоре" на Бернд Залинг (Германия), "Криволичещото дете" / The Zig Zag Kid на Винсент Бал (Холандия) и "Магазин за самоубийства" на Патрис Льоконт (копродукция между Франция, Белгия и Канада).

Кадър от "Магазин за самоубийства" (The Suicide Shop)

След като изгледат трите заглавия, младежите в Копенхаген (Дания), Ерфурт (Германия), Изола (Словения), Лондон (Великобритания), София (България), Рига (Латвия), Торино (Италия), Валета (Малта) и Вроцлав (Полша) ще влязат в ролята на жури и ще гласуват за своите фаворити след прожекциите.

Наградата ще бъде връчена в Ерфурт, а церемонията ще се предава пряко на http://yaa.europeanfilmawards.eu, където е публикувана и повече информация за номинираните филми.

Кадър от германския "С краката нагоре" (Upside Down)