Големият режисьор и звездата от новия му филм за Пикасо са гости на XX Седмица на испанското и ибероамериканското кино в София

От 12 до 16 юни в НДК ще бъдат показани общо 15 филма в различни жанрове: романтични комедии от Аржентина и Чили, трилър от Колумбия, трагикомедии от Куба, драми от Еквадор и Венецуела.

Входът за прожекциите в зала "Люмиер" е свободен, а за по-голямата част са осигурени субтитри на български или на английски език.

Основен организатор е посолството на Кралство Испания у нас, което представи събитието с участието на Антонио Бандерас, поканен да остави отпечатъците си в Зала на славата в НДК.

Антонио Бандерас представя Седмицата на испанското и ибероамериканското кино, подкрепена от "Рока България", на пресконференция в НДК, 11 юни 2013 г., заедно с посланика на Испания у нас Н.пр. Хосе Луис Тапиа. Снимка: Владислав Пунчев

Звездата снима у нас фантастиката Autómata, където си партнира със своята холивудска съпруга Мелани Грифит, а след това му предстои да играе Пабло Пикасо в новия филм на Карлос Саура "33 дни", за който е ангажирана и Гуинет Полтроу.

Виж още: Къде вечеря Антонио Бандерас

Испанският режисьор също е ВИП гост на проявата и в петък ще получи титлата Доктор хонорис кауза на НАТФИЗ, а на следващия ден ще води майсторски клас във висшето училище.

81-годишният ветеран ще присъства и при закриването на седмицата в неделя вечерта, когато ще се прожектира неговата черна комедия от 1979-а "Мама стана на 100".

Откриването е тази сряда, 12 юни, в 19 ч., с българската премиера на испанския "Тялото" (El cuerpo, 2012) на реж. Ориол Пауло.

Повечето заглавия не се препоръчват за деца под 13 години с изключение на обедните прожекции през уикенда. Ето и останалата програма по дни, а повече за филмите виж в Termo.bg.

Четвъртък, 13 юни
18 ч. - Memorias del subdesarrollo / "Спомени от едно време” (Куба, 1968 г.), драматична комедия, реж. Томас Гутиерес Алеа
20 ч. - Una casa con vista al mar / "Къща с изглед към морето" (Венецуела, 2001), драма, реж. Алберто Арвело

Петък, 14 юни
18 ч. - Que pena tu vida / "Голяма драма е животът ти" (Чили, 2010 г.), романтична комедия, реж. Николас Лопес
20 ч. - La cara oculta / "Скритото лице" (Колумбия, 2012), трилър, реж. Андрес Баис

Събота, 15 юни
10-12 ч. - майсторски клас на Карлос Саура в аулата на НАТФИЗ
12 ч. - Copito de nieve / "Снежинко" (Испания, 2011), анимация, дублирана на български, реж. Андрес Шаер

Снежинко, единствената бяла горила на света, пристига в зоологическата градина в Барселона. Цветът му привлича погледите и предизвиква възхищение у посетителите, но останалите горили не го приемат като един от тях. Когато Снежинко разбира, че известната Магьосница от Севера е в града, решава да я потърси, за да му даде отвара, която да го превърне в нормална черна горила. Червената панда Аилур и малката Паула ще бъдат негови неразделни приятели в това фантастично приключение...

14 ч. - No habrá paz para los malvados / "Злото никога не спи" (Испания, 2011), драма, реж. Енрике Урбису
16 ч. - El mundo es nuestro / "Светът е наш" (Испания, 2012), комедия, реж. Алфонсо Санчес
18 ч. - Pescador / "Рибарят" (Еквадор, 2011), драма, реж. Себастиан Кордеро
20 ч. - Medianeras / "Разминаване" (Аржентина, 2011), драматична комедия, реж. Густаво Тарето

Неделя, 16 юни
12 ч. - Habanastation / "Хабанастейшън" (Куба, 2011 г.), комедия за деца, реж. Ян Падрон
14 ч. - El chico que miente / "Момчето което лъже" (Венецуела, 2011), драма, реж. Марите Угас
16 ч. - Aballay, el hombre sin miedo / "Абаляй, безстрашният" (Аржентина-Испания, 2010), драма, реж. Фернандо Спинер
18 ч. - Tres días con la familia / "Три дена у дома" (Испания, 2009), драма, реж. Мар Кол
20 ч. - Mamá cumple 100 años / "Мама стана на 100" (Испания, 1979), комедия, реж. Карлос Саура