Куентин Тарантино, Бен Афлек, Катрин Бигълоу и Том Хупър бяха пренебрегнати в режисьорската категория

"Линкълн" на Стивън Спилбърг, номиниран за "Оскар" в 12 категории, постигна ден по-рано подобен успех и в надпреварата за британските награди БАФТА, където има 10 номинации.

Кандидат за 11 от отличията на американската киноакадемия е "Животът на Пи" на Анг Лий, а като изненадващ фаворит в основните категории се очерта "Наръчник на оптимиста", който излиза по екраните у нас в петъка преди церемонията (24 срещу 25 февруари в "Долби тиътър") и има общо осем номинации, колкото и "Клетниците".

Виж още: Актьорите, номинирани за "Оскар 2013"

Стивън Спилбърг с Даниел Дей-Луис, който е номиниран за превъплъщението си в US президента Ейбрахам Линкълн (1809-1865)

Девет са заглавията, които се състезават за филм на годината:

Amour (Любов)
Арго
Враг номер едно
(Zero Dark Thirty)
Джанго без окови
Животът на Пи
Зверовете на дивия Юг
Клетниците
Линкълн
Наръчник на оптимиста

Джесика Частейн във "Враг номер едно", създаден от екипа на отличения с шест "Оскара" The Hurt Locker (2008)

Списъкът е почти същият като Топ 10 на Американския филмов институт, като отсъстват "Черният рицар: Възраждане" и Moonrise Kingdom, който обаче има номинация за оригинален сценарий.

Харесаният от мнозина US критици лауреат от Кан 2012 "Любов" (Австрия) на Михаел Ханеке е номиниран и в чуждоезичната категория, а се състезава също за оригинален сценарий, режисура и при актрисите в главна роля, където Еманюел Рива постави рекорд като най-възрастната кандидатка, на 85.

"Кралска афера" (Дания)

Френскоезичната драма на австрийския режисьор се конкурира с филми от Чили (No с Гаел Гарсия Бернал), Канада (War Witch), Дания (наградения с две "Сребърни мечки" на Берлинале En kongelig affære) и Норвегия (Kon-Tiki). Българското предложение "Кецове" не успя да попадне в селекцията.

При пълнометражните анимации са номинирани пет заглавия: "Разбивачът Ралф" на "Дисни" и "Храбро сърце" на "Пиксар", "ПараНорман", британската продукция "Пиратите! Банда неудачници" плюс "Франкенуини" на Тим Бъртън и "Дисни" - пародия/предистория на "Франкенщайн", в която младият Виктор съживява кучето си.

Изненадите дойдоха предимно от пренебрегването на Куентин Тарантино ("Джанго без окови"), Катрин Бигълоу ("Враг номер едно"), Том Хупър ("Клетниците") и Бен Афлек ("Арго") в номинациите за режисура.

Освен Спилбърг, Лий и Ханеке, в петорката кандидати там попаднаха Бен Цайтлин ("Зверовете на дивия Юг") и Дейвид О'Ръсел ("Наръчник на оптимиста"), номиниран също в категорията за оригинален сценарий, където е и Тарантино.

Тарантино на снимачната площадка на "Джанго без окови", на който е режисьор и сценарист