История от бежанската вълна спечели фотоконкурса World Press Photo

Снимката на 2015 г. в конкурса World Press Photo е озаглавена "Надежда за по-добър живот" и е дело на австралийския фотограф Уорън Ричардсън. Черно-белият фотос, който спечели първото място и в новинарската категория Spot News, показва бежанци край сръбско-унгарската граница в нощта на 28 август 2015 г., бързащи да преминат нататък преди завършването на оградата.

Ричардсън работи на свободна практика и понастоящем живее в Будапеща. За да снима бежанците, той живял с тях на палатка в продължение на пет дни. Тъй като не можел да използва светкавица, за да не привлече вниманието на граничните полицаи, които се дебнели с мигрантите като котка и мишка, той заснел кадъра на лунна светлина около три през нощта.

"Още когато погледнахме тази снимка, осъзнахме значението й. В нея имаше огромта мощ заради простотата й, особено символиката на телената мрежа - коментира председателят на журито Франсис Кон от агенция "Франс прес". - Това е класически фотос, вечен. Показва конкретно събитие и ситуация, но начинът, по който е направен, го превръща в класика в най-силния смисъл на думата."

В тазгодишния конкурс са взели участие 5775 фотографи от 128 държави с близо 83 хил. снимки. Отличията в осемте категории получават 41 фотографи от 21 държави: Австралия, Австрия, Бразилия, Германия, Иран, Испания, Италия, Канада, Китай, Мексико, Португалия, Русия, САЩ, Сирия, Словения, Турция, Франция, Швейцария, Швеция, Южна Африка, Япония.

Разгледай наградените снимки на http://www.worldpressphoto.org/collection/photo/2016.

Източник: World Press Photo