Тарън Еджъртън пое от Том Харди ролята на музиканта, който сам продуцира биографичния си филм, по кината в края на май. Виж плакат и първи кадри (видео)

Тарън Еджъртън ("Кингсман: Тайните служби" и продължението му "Кингсман 2: Златният кръг") е новият актьор, който се превъплъщава в сър Елтън Джон, знаменития британски певец, пианист и композитор с истинско име Реджиналд Кенет Дуайт.

Rocketman, взел заглавието си от песен на британския хитмейкър, се продуцира от неговата собствена компания "Рокет пикчърс", която реализира анимацията "Гномео и Жулиета" и миналогодишното й продължение "Шерлок Гномс".

Премиерната дата, определена от "Парамаунт пикчърс", е 31 май. Сценарият е дело на Лий Хол, с когото Елтън Джон реализира мюзикъла по филма "Били Елиът" (2000).

Режисьор на Rocketman е Декстър Флетчър, който междувременно довърши биографичния филм за "Куин" и Фреди Мъркюри, започнат от Брайън Сингър. "Бохемска рапсодия" стана най-касовата лента в своя жанр и получи пет номинации за "Оскар", а групата и новият й фронтмен Адам Ламбърт са ангажирани да свирят на самата церемония в Холивуд тази неделя.

На екрана техните песни са представени в оригиналните си версии, но за Rocketman сър Елтън настоял хитовете му да звучат в интерпретацията на самия актьор. Първото парче, което чухме, беше Tiny Dancer от 1971-ва...

Филмът обещава да представи ранните години на музиканта без цензура. В актьорския състав са още Брайс Далас Хауърд като майка му и Джейми Бел, който играе неговия дългогодишен текстописец Бърни Тоупин, с когото поддържат творческо партньорство още от 1967 г.

Ричард Мадън, популярен като Роб Старк от "Игра на тронове" и отличен наскоро със "Златен глобус" за ролята си в сериала "Бодигард", влиза в ролята на неговия мениджър Джон Рийд през периода 1970-98 г. В началото, когато младият изпълнител все още носи името Рег Дуайт, двамата имат и интимна връзка, като Рийд е дори по-млад от него, а междувременно работи и с "Куин"...

Проектът за филм с песните на Елтън Джон датира още от 2011 г. Резултатът е не толкова биографична драма, а по-скоро "фентъзи мюзикъл, който проследява живота на талантливо дете, превърнало се в музикална легенда".

През 2013 г. беше оповестено, че в главната роля ще влезе Том Харди, но той се отказа, тъй като пеенето го затруднявало. "Не съм певец. Нямам представа как се прави. Опитвам се заради Rocketman, но не се получава", призна тогава актьорът от "Дюнкерк" и "Черният рицар: Възраждане", когото последно гледахме в комиксовата екранизация "Венъм".

Еджъртън, от друга страна, е доказал певческите си способности в анимацията "Ела, изпей" (2016), където озвучи горилата Джони и пя точно I'm Still Standing, хита на сър Елтън от 1983-та.

28-годишният уелсец е работил с режисьора Флетчър и по друг биографичен филм - спортния "Еди Орела" (2016), където игра британския аутсайдер в ски-скоковете Майкъл Едуардс, а Хю Джакман беше неговият треньор.

Последното му превъплъщение, което мина по кината без особен успех, бе като заглавния герой в поредния "Робин Худ", заклеймен като един от най-слабите филми на 2018 г. 

Ив Хюсън, дъщеря на Боно от "Ю ту" бе девойката Мариан, а Джейми Дорнан ("Петдесет нюанса сиво") - екранния й съпруг, полубрат на Робин, Джейми Фокс влезе в ролята на Малкия Джон, а Бен Менделсон бе шерифът на Нотингам.

Миналия септември сър Елтън, който навършва 72 през март, потегли на тригодишно прощално турне под наслов Farewell Yellow Brick Road.

По-рано се говореше, че най-подходящ да се превъплъти в него е Джъстин Тимбърлейк. Певецът с паралелна актьорска кариера вече игра Елтън Джон в клипа към песента This Train Don't Stop There Anymore (2001-ва), режисиран от Дейвид Лашапел - кадри от който вървят като фон за тази концертна версия на Rocket Man.