Затягане на мерките за сигурност и ограничаване на част от правата за движение на граждани в Шенгенското пространство са част от въпросите, които ще обсъдят външните министри на Евросъюза днес

Основната цел на Евросъюза е да ограничи възможностите на европейски граждани да се присъединяват към ислямистки групировки, информира Нова телевизия

Предвиждат се драстични мерки, включително отнемане на лични карти на европейци, които планират да пътуват до Ирак или Сирия, или за които има данни, че заплашват с нападения европейски държави.

Припомняме, че миналата седмица Европол съобщи, че между 3000 и 5000 европейци се бият на страната на джихадистите.

Германското правителство вече одобри мерки, за ограничаване на движението на рискови лица. Властите ще получат право да отнемат личните карти на ислямистки екстремисти и предотвратяват пътуването им в Ирак, Сирия и други кризисни райони, за да се присъединяват към терористични групировки. 

Планът позволява на властите да отнемат пластмасовите лични карти до три години. Засегнатите ще получат временна лична карта, в която на няколко езика ще пише, че притежателят няма право да напуска Германия.

Новите правила в Шенгенското пространство ще улеснят работата на граничните полицаи по външните граници на общността, каквато е и България.

Междувременно продължават действията на службите по залавянето на джихадисти в цяла Европа.

След спецакцията срещу тероризма в Белгия, Италия обяви експулсирането на 9 ислямисти.
Италия постави под засилено наблюдение сборни места на ислямски групи в страната и завиши нивото на бдителност срещу ислямския радикализъм.