Турският президент призова за възстановяване на отношенията с Русия

След размяната на обвинения в търгуване с петрол с "Ислямска държава", Турция реши да премине отново към тактика за търсене на помирение.

Вчера турският президент Реджеп Ердоган заяви пред журналисти в самолета на път за Туркменистан, че Турция не се явява страна в конфликта с Русия, предаде в. "Хюриет".

"Ние не приемаме този конфликт. Искаме да продължим в духа на стратегически отношения в контактите си с Москва. Ние се развивахме успешно последните 10-11 години и искаме да продължим да го правим", заяви турският президент.

Той добави, че му е трудно да разбере на какво основание редица наблюдатели твърдят, че свалянето на руския Су-24 е изкуствено поставен капан и за двете страни.

Виж още: Ердоган: Ако докажат, че сме купували нефт от ИД, подавам оставка

"Бих искал този инцидент да не влияе на отношенията ни с Русия и в скоро време да преглътнем всичко", каза още Ердоган.

Според него проблемът трябва да бъде преодолян с дипломатически средства, за да не се дава възможност за ескалация и да се демонстрира намерение за продължаване на предишните отношения.

На въпрос на журналисти, дали турският президент е получил някакво съобщение от руските власти, Ердоган отвърнал: "Чакаме. Нека заедно да почакаме и ще видим."

Санкциите

На 1 декември медиите съобщиха, че Русия е преустановила преговорите с Турция по проекта "Аккую". Освен това Москва въведе икономически санкции спрямо Анкара.

Преди няколко дни турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу призова руската страна да отмени санкциите, като подчерта, че икономиката и търговията винаги са заемали специално място в двустранните отношения. 

Виж още: Русия отвърна на удара, но със санкции и обвинения

"Смятаме за неправилно заради станалия печален инцидент да се нанася вреда на нашите отношения, които в резултат на многогодишни усилия почиват на стабилна основа", каза турският външен министър.

Източник: "Хюриет", БНР