И марсианският фонд да дойде, при тази ситуация КТБ няма да има, посочи Хърсев

Това, което БНБ показа, не е това, което трябваше да покаже, заяви Емил Хърсев в "Добро утро, България!" по Тв7.

Ние продължаваме да чакаме одитния доклад за Корпоративна търговска банка (КТБ). Това, което БНБ показа, са извадки от някакъв документ, механично пренасяне на числа в това "резюме". Така финансистът Емил Хърсев и икономическият журналист Мирослав Иванов коментираха документа, който вчера БНБ публикува.

Безумно престъпление

Ако това е истинското състояние и цифрите са верни, то просто няма банка и няма какво да се спасява. Остава да предадем на историята мощите и да започнем да търсим какво е това безумно престъпление, което е довело 80% от субстанцията на една банка да изчезне, отбеляза Хърсев.

Според Хърсев банка, която 4 месеца не е работила, много трудно ще накара клиентите й кредитополучатели, да продължат да й се доверяват. 

Лавина от фалити

Иванов пък взе повод от твърдението на БНБ, че банковият надзор е бил подведен и попита какво тогава се случва в останалите банки и не ни ли очаква лавина от фалити.

Видя се, че тук изобщо не е имало желание да се спасява КТБ, подчерта той, на което Хърсев изтъкна, че това изобщо не е въпрос на желание, а ясно разписани в закона задължения и отговорности, когато една банка се поставя под специален надзор.

Много неубедително протече тази процедура по специалния надзор, обобщи той и изрази надежда, че става дума за недоразумение и ще видим наистина доклад, а не просто извадки от нещо.

Виж още: Квесторите на БНБ източили банка "Виктория"

Банковата система е стабилна, лихвите ще се покачат

Стабилна банкова сиситема, но покачване на лихвите заради кризата в КТБ. Това прогнозира в студиото на "Денят започва" по БНТ, банкерът Виолина Маринова.

Тя обясни, че парите във Фонда за гарантиране на влогове са недостатъчни да покрият дупката в трезора и разликата ще се търси отново от банковия сектор.

Малка е вероятността кредитите от КТБ да бъдат погасени, коментира още Маринова.