Какво ще направите, ако ви кажем, че ежедневно се сблъсквате с джихадисти... ама от друг тип

В последно време новините за джихадисти на българска земя зачестиха. Макар в повечето случаи МВР да отрича наистина опасни ислямисти да са на наша територия, темата се повдига. И на хората започва да им става интересно какви са джихадистите. Какво ги описва добре като възгледи, мислене и позиция:

Философията им

Те са хора, брутални в своите възгледи. Праволинейни хора, отказващи да признаят чуждото мнение за възможно. Ако мислите различно от тях, дори и да сте в спокойна среда, те са готови най-малкото да ви продънят ушите, че не сте прави. Или да се стигне до бой. Ако имат сила и предоставена възможност - и до нещо по-брутално. 

Отношението им към жените е като към част от пейзажа. Вероятно изпитват емоции към съпругите си, но е ясно, че съпругата е подчинена на мъжа. Тя трябва да готви, да гледа децата. Ако докарва пари междувременно е супер, стига да не я гледат други мъже. Иначе - шамари.

Гей хората са забранена тема. Те са различни и гавра в очите на Бог и обществото. Трябва да бъдат бити и унижавани. Ако може, и по-лошо. Хвърлянията от сгради не са изключени. 

Въобще всичко по-различни от тях, всички, които мислят различно, които си позволяват да имат друг светоглед, са нещо лошо и трябва или да влязат в техните мерки за нормално и приемливо, или да ядат бой, а ако може да бъдат избити - още по-добре. На света не му трябват различни. Та всички знаем - стената, калашника и т.н. 

Ама това за балканския субект

И сега е време да спомена, че дотук не описвах точно джихадистите. Описанието по-горе отговаря на онзи типичен балкански субект, с когото се сблъскваме едва ли не всеки ден. Описвах го въз основа на разговори, които съм имал с подобни субекти, а те не са малко. 

И да, истината е, че дълбоко в себе си джихадистите и тези тежки балкански субекти, чиято мачовщина шурти от ушите, си приличат. По отношение на жените, по отношение на гейовете, по отношение на всеки, който си позволява да бъде и една йота по-различен от техните критерии за нормално. Независимо дали това е религия, дали е възглед по отношение на управлението на страната или дори просто пиърсинг. 

Разлики, естествено, има също. Ако джихадистите се прекланят пред Аллах, повечето балкански субекти от време на време ходят на църква и всъщност не са чак толкова религиозни наистина. Макар че на гърдите им може да се мъдри тежък ланец с кръст или татус с разпятие, има ги всякакви случаи. 

Освен това балканският субект никога не би вярвал в нещо, което ще му забрани да пие ракия, вино и бира. Няма такава сила на света, която да го отчужди от алкохола и силните приказки след него.

Но е факт - и балканският субект, и джихадистът мразят някой да не е съгласен с тях. И са склонни на насилие в такива случаи. Тук разликата е, че при джихадистите се дава свобода на действие, каквато балканският субект не е вкусвал досега.

Така че следващият път, когато се сблъскате с такъв ултраконсервативен, склонен към морализъм, обсебване на "правилното" мнение сексист, чиито възгледи за света могат да се опишат само с народната приказка "Кон с капаци", помислете си за приликите. Нашите джихадисти отдавна са тук, просто още не са взривили нищо.

Не изоставайте в информацията - следете Bulevard.bg и в публичния чат във Viber