Лютви Местан заяви, че биха подкрепили и кандидати на ГЕРБ

За предстоящите местни избори ДПС минава в режим на "поливариантност на политическото взаимодействие" с акцент върху 80-те общини, където движението би имало решаващо значение за избора на кмет. В други 30 общини партията има шанс сама да спечели властта. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан пред Би Ти Ви, като добави, че е напълно възможно партията му да подкрепя и кандидати на ГЕРБ.

И в ляво, и в дясно

"ДПС без да затваря диалога с левицата, казва, че като либерална партия, ще води разумен диалог с дясното. Това е стратегия за изграждане на реален центристки образ", подчерта той.

"Кафето, което би трябвало да бъде символ на диалогичността в политиката - кафето с Бойко Борисов в Кърджали, се посреща с негативни нюанси. Това ме изненадва, готови сме за поливариантност на изборите", обясни лидерът на ДПС.

"ДПС без да затваря диалога с левицата, казва, че като либерална партия, ще води разумен диалог с дясното. Това е стратегия за изграждане на реален центристки образ", подчерта лидерът на ДПС.

Относно дружбата с БСП

Относно сътрудничеството с БСП в предишните кабинети Местан коментира, че работата със социалистите е била наложена от десните партии, които издигнали стена.

"След култовата реплика на г-н Костов, че ДПС е проклятието на България, в продължение на 15 години взаимодействието на ДПС с левицата беше безалтернативно. Дясното реши да издигне Берлинска стена между политическия център и себе си", коментира Местан.

Местан отхвърли обвиненията, че над хасковския кмет Георги Иванов има чадър от ДПС, като напомни, че Иванов е станал кмет първоначално с подкрепата на СДС, а по-късно зад него са заставали и БСП, като е агитирал и с лозунга: "Ако не искате в понеделник да сте рая, гласувайте в неделя!".

Виждаме се, чуваме се с Ахмед Доган, анализите, които направих, се ползват и с неговата подкрепа, разкри още Местан.

Среща на либералите на Балканите

ДПС ще бъде домакин на среща на либералните партии на Балканите. На нея ще се разисква интерграцията на страните от западната част на полуострова в ЕС, стана ясно още от думите на Местан. 

Ще искаме партията на европейските либерали АЛДЕ да инициира резолюция за отмяна на мораториума за разширяване на ЕС към Югоизточна Европа, каза Местан и призова да се ускори и присъединяването на Турция към ЕС.

Като български гражданин бих се сражавал за България, каза Местан по повод проучването на "Галъп интернешенъл", според което 25% от хората у нас биха защитавали с оръжие родината си.

Източник: Би Ти Ви