Местан нарече декларацията "фашистко мислене"

Парламентарната група на ДПС напусна пленарната зала по време на прочитането на декларация на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов по темата за Баташкото клане.

Симеонов предложи парламентът да приеме декларация за трагичните събития от 1876 г., която да осъжда масовото изтребление на българите в Османската империя. При прочитането ѝ народните представители на ДПС демонстративно излязоха от залата.

Декларация за осъждане на геноцида срещу българите

Това е втори опит подобна декларация срещу българския геноцид по време на Османската империя да бъде гласувана, след като в сряда "Атака" внесе подобна. 

Днес Валери Симеонов прочете подробно датирана с кланетата и избиването на българи декларация и настоя денят на Баташкото клане - 17 май, да бъде обявен за "ден на преклонение пред избитите българи от турския башибозук, за да има обединение на нацията".

Въпреки напускането на ДПС, Симеонов изчете докрай документа. В него той спомена и Илинденско-Преображенското въстание, както и насилственото прогонване на българите от Одринска Тракия.

Коментарът на Местан

"Декларацията на Патриотичния фронт беше класически пример за използването на историята за политически цели и за прокарване на съвременни разделителни линии. Тази декларация е некоректна от гледна точка на фактите и съдържа изключително опасна, невярна и ксенофобска теза, че тази политика продължава и до днес", коментира, след като излезе от залата, лидерът на ДПС Лютви Местан.

"Не можем да бъдем част от подобни безумни твърдения, които целят разделяне на българското общество и самоцелни конфликти в стила на една организация, която в доклада на ПАСЕ е определена като ултранационалистка и фашистка", настоя Лютви Местан.

"Прочитът на историята от страна на ДПС ще видите всеки 3 март, когато председателят на тази партия застава като син на майка България пред знамената на България", добави той.

"Имаме своеобразен бум на националпопулизмите. Добре е за всеки един народ да има повече доблестни мъже, които имат ясното съзнание за онази граница, след която патриотизмът представа да бъде добродетел и се превръща в ултранационализъм. ДПС е не по-малко патриотична организация, която държи съзнание за тази граница. Няма да бъдем част от фашисткото мислене", обяви Лютви Местан.

Източник: "Стандарт", "Фокус", Нова телевизия