Дотогава се очаква 45% от потреблението на електоренергия в ЕС да идва то малки възобновяеми източници

Науката и технологиите се развиват с главоломна скорост, като всички сили са насочени към това живота на човек да бъде по-лесен и удобен. Една от следващите крачки за това е енергийната независимост. 

Според проучване на холандската консултантска фирма CE Delft до 2050 г. половината европейски граждани и публичните институции като училища и болници ще произвеждат електричеството си сами от възобновяеми източници. По този начин се очаква 45% от потреблението на електроенергия в ЕС да идва именно от такива независими източници, пише EurActiv.

Това изследване за първи път прави оценка на потенциала за децентрализирано производство на електричество на континента. От него става ясно, че населението в Европа само може да генерират възобновяема енергия до 2050 г. Това обаче би бил работещ механизъм, само ако държавите създадат необходимата регулаторна рамка за целта.

Виж още: ЕС с нов план за енергийна сигурност

Според експертите се очаква Швеция да бъде лидер във възобновяемата енергия, като прогнозите са, че до 2050 г. в страната 79% от населението ще може да произвежда само ток за бита си.

Германия и държави като Холандия също са изтъкнати като лидери в засега ограниченото по мащаби производство на ток от домакинства, които могат да продават излишъка на фиксирана цена и да го пренасочват към централната мрежа.

"В Германия виждаме фотоволтаични панели по покривите на повечето сгради, а енергийните кооперации процъфтяват. Но в Испания има т. нар. "слънчева такса", която прави поставянето на такива устройства на покривите изключително скъпо", обяснява директорът на европейската централа на "Грийнпийс" Себастиан Манг.

Виж още: До 10 години зелената енергия ще е най-евтина

По думите му причината за регулаторните пречки в много държави е, че пазарът там е разработен за големите производители, а не за малките играчи в енергийния микс.

Поддръжниците на децентрализираната енергийна мрежа си представят Европа, в която малки домакинства и квартали задоволяват сами нуждите си от ток и топлина. Въпреки това, в момента енергийната система на ЕС остава централизирана и доминирана от големите играчи.

Терминът "микрогенерация" се използва за случаите на малки и средни производители на електричество, в това число тези, които правят ток от слънце, вятър, водни турбини и биомаса. В обхвата на микрогенерацията влизат и съоръженията за когенерация, които изпращат топлинната енергия или директно към домакинствата, или към местната топплофикационна мрежа.

Виж още: Нови слънчеви панели могат да обезсмислят изкопаемите горива

В момента държавите в ЕС имат различни правила за достъп до енергийните си мрежи за малките производители, които според мнозина пречат за истински отворен пазар. В момента делът на микрогенерацията на енергийния пазар е относително малък.

Източник: EurActiv, UReport