Лично Фюрера е герой в някои от тях. В списъка са филми като "Блус брадърс", "Продуцентите", "Великият диктатор", премиерният "Джоджо Заека", френският "Ас на асовете" и британският сериал "Ало, ало"

Филми за драматични събития и герои от Втората световна война се снимат и до днес, 75 години след капитулацията на нацистка Германия. Сред по-сериозните примери от последните години са "Крахът на Третия райх", "Игра на кодове", "Възражение по съвест", "Сталинград", "Битката за Севастопол", "Пазители на наследството", "Дюнкерк", "Най-мрачният час"... Но и леките жанрове не пренебрегват темата. 

Виж още: "Той пак е тук", или Как в съвременна Германия посрещат Хитлер

Борбата с остатъци от Третия райх се води и в научната фантастика (Iron Sky, сериалите The Man in the High Castle, "Агент Картър" и "Агентите на ЩИТ"), но тук сме избрали да припомним десетина комедии - съгласно максимата, че човечеството се прощава с миналото си, смеейки се.

- "Птици и хрътки" (1969) на Георги Стоянов по сценарий на Васил Акьов, със Стефан Мавродиев, Мая Драгоманска, Кирил Господинов, Коста Карагеоргиев, Константин Коцев, Татяна Лолова, Невена Симеонова, Руси Чанев, Ицхак Финци, Петър Слабаков, Стефан Воронов.

- "Великият диктатор" (1940) на Чарли Чаплин

Режисьор, сценарист, продуцент, композитор и главен актьор, Чарли влиза в две роли - на диктатора Аденоид Хинкел и неговия двойник, бръснар от еврийското гето...

По-късно Чаплин коментира, че ако тогава е знаел за концлагерите, нямало да бъде в състояние да направи смешен филм за Хитлер.

Друг режисьор, нагърбил се лично да играе Фюрера в свой филм, е Тайка Уайтити в черната комедия "Джоджо Заека" (2019), по кината у нас от 31 януари, броени дни преди 92-рите награди "Оскар", за които е номинирана в шест категории.

Виж още: Номинациите за "Оскар 2020"

Новозеландецът, който нашумя с хумористичния си подход към комиксите на "Марвъл" в "Тор 3: Рагнарок", е написал сценария по книгата на Кристин Люненс Caging Skies, като акцентира върху посланието за толерантност.

Той взел за себе си ролята на Хитлер, за да не ангажира звезда от ранга на Джордж Клуни, чието присъствие би могло да отклони вниманието на зрителя. Извинявах се на екипа преди началото на всеки снимачен ден, признава Уайтити, който е наполовина маор, наполовина евреин. 

Резултатът е сатира за Третия райх и Втората световна война през погледа на едно германско момче (Роман Грифин Дейвис, с награда от гилдията на американските кинокритици като най-добър млад актьор), което е ентусиазиран член на "Хитлерюгенд" и в своите фантазии разговаря със своя идол Адолф.

Политическите възгледи на Джоджо обаче са подложени на сериозна преоценка, когато открива, че майка му (Скарлет Йохансон, с две номинации за "Оскар" тази година) крие на тавана в дома им еврейска девойка. Какво да правя? - пита се Джоджо и въображаемият му приятел, с неговия акъл на 10-годишно дете, предлага: "Да изгорим къщата и да обвиним за това Уинстън Чърчил!"

- "Ас на асовете" (1982) с Жан-Пол Белмондо, където действието също започва през Първата световна война, а после се пренася две десетилетия по-късно, през 1936 г., когато са летните олимпийски игри в Берлин. Заглавният герой Жо Кавалие, който е треньор на френския национален отбор по бокс, спасява от Гестапо еврейско момче и неговото семейство с помощта на красива журналистка, но накрая се озовават в планинската резиденция на самия фюрер...

Режисьор е Жерар Ури, автор и на други популярни френски кинокомедии, музиката е на Владимир Козма, а ролите на Адолф Хитлер и сестра му се изпълняват от един актьор - Гюнтер Майснер.

- "Продуцентите" (1968) на Мел Брукс, отличен с "Оскар" за сценарий, а през 2001-ва превърнат в хитов мюзикъл на Бродуей, който печели 12 награди "Тони"...

Отмъщението е ястие, което се сервира студено. А за приготвянето му няма по-подходящ от един талантлив комик - режисьор, сценарист, актьор, композитор, автор на песни и продуцент, потомък на германски евреи от Гданск.

- "Продуцентите" - римейкът от 2005 г., който пренася на екран сценичната версия с Матю Бродерик и Нейтън Лейн, а Уил Феръл влиза в ролята на Франц.

Сюжетът се върти около заговора на бродуейски продуцент и находчив счетоводител да изкарат печалба с мюзикъл, който да се окаже пълен провал. Либретото, което избират, се нарича "Пролет за Хитлер" и е написано от емигрирал зад Океана нацист.

Грешката им обаче е да наемат за постановчик ексцентричен гей режисьор (Гари Бийч), който прави поредната си пищна, кичозна постановка, но в последния момент се налага да излезе и на сцената - в главната роля на самия Фюрер... Най-красивата арийка в спектакъла е дългокраката Ума Търман, която напомня Марлене Дитрих, а най-сладкогласният ариец - изрусеният британец Джон Бароуман.

- "Блус брадърс" (1980)

Братята Блус и бендът им се оказват преследвани от всички - дори от принцеса Лея (Кари Фишър) и малоброен отряд неонацисти от щата Илинойс, т.нар. Американска социалистическа партия на белите, с които блусмобилът има стълкновение по време на техен митинг.

Виж още: Вагнер - от валкюрите и Валхала до вертолетите

- "Триумфът на Тарзан" (1943)

Олимпийският шампион по плуване Джони Вайсмюлер се сражава с нацистите в Африка, а в акцията се изявява и шимпанзето Чита.

- "Да бъдеш или да не бъдеш" (1942) на Ернст Любич

За патилата на театрална трупа във Варшава по време на нацистката окупация на Полша...

- Мел Брукс, известен с филмовите си пародии, прави римейк на "Да бъдеш или да не бъдеш" (1983), в който участва и съпругата му Ан Банкрофт. 

В саундтрака е включено неговото изпълнение To Be or Not to Be (The Hitler Rap), издадено като сингъл, към който комикът снима и музикален клип. Твърди се, че рапът на Хитлер стига до 12-о място в британската класация.

Бонус: "Ало, ало" (1982-92) - сериалът на Би Би Си, така популярен у нас, който се върти периодично по Би Ти Ви комеди.

Виж още: 12-те най-добри филма за Втората световна