Лично Фюрера е герой в някои от тях. В списъка са заглавия като "Блус брадърс", "Продуцентите", "Великият диктатор", френският "Ас на асовете" и британският сериал "Ало, ало"

Филми за драматични събития и герои от Втората световна война - като "Битката за Севастопол" - се снимат и до днес, но леките жанрове също не пренебрегват темата. 

Виж още: "Той пак е тук", или Как в съвременна Германия посрещат Хитлер

Борбата с остатъци от Третия райх се води и във фантастиката (Iron Sky, сериалите The Man in the High Castle и "Агентите на ЩИТ"), но за Девети май тук сме избрали да припомним няколко комедии - съгласно максимата, че човечеството се прощава с миналото си, смеейки се.

- "Птици и хрътки" (1969) на Георги Стоянов по сценарий на Васил Акьов, със Стефан Мавродиев, Мая Драгоманска, Кирил Господинов, Коста Карагеоргиев, Константин Коцев, Татяна Лолова, Невена Симеонова, Руси Чанев, Ицхак Финци, Петър Слабаков, Стефан Воронов.

- "Великият диктатор" (1940) на Чарли Чаплин

Режисьор, сценарист, продуцент, композитор и главен актьор, Чарли влиза в две роли - на диктатора Аденоид Хинкел и неговия двойник, бръснар от еврийското гето...

По-късно Чаплин коментира, че ако тогава е знаел за концлагерите, нямало да бъде в състояние да направи смешен филм за Хитлер.

- "Ас на асовете" (1982) с Жан-Пол Белмондо, където действието също започва през Първата световна война, а после се пренася две десетилетия по-късно, през 1936 г., когато са летните олимпийски игри в Берлин. Заглавният герой Жо Кавалие, който е треньор на френския национален отбор по бокс, спасява от Гестапо еврейско момче и неговото семейство с помощта на красива журналистка, но накрая се озовават в планинската резиденция на самия фюрер...

Режисьор е Жерар Ури, автор и на други популярни френски кинокомедии, музиката е на Владимир Козма, а ролите на Хитлер и сестра му се изпълняват от един актьор - Гюнтер Майснер.

- "Продуцентите" (1968) на Мел Брукс, отличен с "Оскар" за сценарий, а през 2001-ва превърнат в хитов мюзикъл на Бродуей, който печели 12 награди "Тони"...

Отмъщението е ястие, което се сервира студено. А за приготвянето му няма по-подходящ от един талантлив комик - режисьор, сценарист, актьор, композитор, автор на песни и продуцент, потомък на германски евреи от Гданск.

- "Продуцентите" - римейкът от 2005 г., който пренася на екран сценичната версия с Матю Бродерик и Нейтън Лейн, а Уил Феръл влиза в ролята на Франц.

Сюжетът се върти около заговора на бродуейски продуцент и находчив счетоводител да изкарат печалба с мюзикъл, който да се окаже пълен провал. Либретото, което избират, се нарича "Пролет за Хитлер" и е написано от емигрирал зад Океана нацист.

Грешката им обаче е да наемат за постановчик гей режисьор, който се вихри не само зад кулисите, но и на сцената - в ролята на самия Фюрер... Най-красивата арийка в спектакъла е Ума Търман, а най-сладкогласният ариец - изрусеният Джон Бароуман.

- "Блус брадърс" (1980)

Братята Блус и бендът им се оказват преследвани от всички - дори от принцеса Лея (Кари Фишър) и малоброен отряд неонацисти от щата Илинойс, т.нар. Американска социалистическа партия на белите, с които блусмобилът има стълкновение по време на техен митинг.

Виж още: Вагнер - от валкюрите и Валхала до вертолетите

- "Триумфът на Тарзан" (1943)

Олимпийският шампион по плуване Джони Вайсмюлер се сражава с нацистите в Африка, а в акцията се изявява и шимпанзето Чита.

- "Да бъдеш или да не бъдеш" (1942) на Ернст Любич

За патилата на театрална трупа във Варшава по време на нацистката окупация на Полша...

- Мел Брукс, известен с филмовите си пародии, прави римейк на "Да бъдеш или да не бъдеш" (1983), в който участва и съпругата му Ан Банкрофт. 

В саундтрака е включено неговото изпълнение To Be or Not to Be (The Hitler Rap), издадено като сингъл, към който Брукс снима и музикален клип. Твърди се, че рапът на Хитлер стига до 12-о място в британската класация.

Бонус: "Ало, ало" (1982-92) - сериалът на Би Би Си, така популярен у нас, се върти периодично по Би Ти Ви комеди.

Виж още: 12-те най-добри филма за Втората световна