Социалният министър предлага детските надбавки да осигуряват заплащането на услуги като такси за детска градина или ясла

Детските надбавки да не се изплащат в брой, а да отиват за подсигуряването на важни услуги за децата като покриване на таксите за детска градина или ясла например. Такава идея лансира социалният министър Ивайло Калфин, съобщава Нова телевизия.

Колко пари отиват за детски

В момента 784 652 деца получават детски, като надбавките, които се получават за първо дете помощта са 35 лв., за второ - 50 лв., а за всяко следващо - отново по 35 лв. Така само от началото на годината за детски надбавки държавата е дала над 330 млн. лв.

Според социалния министър тези средства биха могли да се разпределят по-ефективно и помощите вместо пари трябва да се предлагат услуги, като плащането на таксата за детска градина, където детето ще получи храна, обучение и контакти с други деца.

"Да направим тези средства, с които държавата така или иначе разполага за социални дейности, по-ефективни. Така че те наистина да отиват до тези, които имат нужда да ги получат", обясни Ивайло Калфин.

Засега - само идея

Според Калфин тази идея е невъзможно да се приложи на практика до края на годината, но въпреки това целта остава на дневен ред.

Експерти в социалоната сфера оценяват идеята като добра, все пак основният въпрос е как държавата ще определени от какво точно се нуждае всяко едно от тези 800 000 деца, които получават помощи.

"Това трябва да значи, че сме минали през всяко дете. Направили сме наистина онзи личен план – това дете днес има от това нужда, след 2 години ще има нужда от нещо друго, после трето", обясни Иван Нейков - социален експерт.

Идеята за детски в натура вече беше лансирана и от социалния министър от кабинета "Орешарски" Хасан Адемов.

Освен това министър Калфин за пореден път заяви, че ще бъде насърчавано отговорното родителство и приоритетно ще бъдат подпомагани семействата с до 3 деца.