Загинали при атентата срещу военнослужещи в турската столица са поне 28 души, още над 60 са ранени, следите водят към кюрдските милиции в Сирия

Кола бомба се вряза в автобус, превозващ военнослужещи, а експлозията предизвика силен пожар в турската столица Анкара снощи. Към сутринта броят на жертвите достигна 28 и се очаква да расте, а ранените са 61.

"Известно е, че атаката е била извършена от членове на ПКК със съдействието на човек на кюрдските милиции "Отряди за народна самоотбрана", проникнал от Сирия. Той се казва се Салих Неджар и е роден през 1992 г. Благодарение на работата на разузнаването и полицията са задържани девет души", съобщи по-късно турският премиер Ахмет Давутоглу.

Лидерът на базираните в Ирак въоръжени формирования на Кюрдската работническа партия Джемил Байък отрече да знае кой е отговорен за атентата в Анкара, но посочи, че тя може да е отговор за "убийствата в Кюрдистан".

В района на експлозията в Анкара се намират военни общежития, както и централата на Генералния щаб на турската армия, а също и командването на сухопътните и военновъздушните сили, което предизвика коментари, че нападението е било насочено срещу военните, обяснява кореспондентката на БНР в южната ни съседка Нахиде Дениз.

От генщаба осъдиха нападението и подчертаха, че то е вероломно и коварно извършено, което насочи към предположенията, че

причината може да са ударите на турската армия срещу кюрдите в Сирия

Терористичният акт в Анкара беше извършен няколко часа след като президентът Реджеп Тайип Ердоган потвърди в своя реч, че страната му е решена да продължи ударите срещу кюрдските отряди в Сирия и никога няма да приеме нов кюрдски бастион до границата си.

В потвърждение на тези думи тази нощ Турция подложи на обстрел кюрдските позиции в Тал Рафат, в сирийската провинция Алепо. За да подкрепят бунтовниците в Сирия, които се противопоставят на кюрдското настъпление в Алепо, най-малко 500 сирийци са преминали турската граница и са тръгнали към град Азаз, информира Сирийският център за наблюдение на човешките права.

Атентатът предизвика силна тревога, тъй като беше извършен в строго охраняем район. Подобно нападение срещу военни не е имало от 2011 г. насам, когато също кола бомба причини смъртта на петима души. Тогава отговорност за атентата пое екстремистка групировка, свързана със забранената заради тероризъм ПКК.

Турският държавен глава се зарече, че страната му ще отвърне

на снощното нападение. Нека се знае, че Турция няма да се колебае да използва във всеки момент, на всяко място и при всеки случай легитимното си право на защита, се посочва в съобщение на президентската пресслужба след проведеното спешно заседание.

Ердоган отложи и планираното за днес посещение в Баку, а Давутоглу - визитата си в Брюксел, където трябваше да обсъжда бежанската криза с държави членки на ЕС.

Междувременно турският висш съвет за телевизия и радио въведе ограничения относно отразяването на атентата в медиите. Забраната е свързана с кадрите от мястото на терористичния акт в ефир, излъчването на самия взрив и случилото се след него, както и показване на жертвите.

Мярката е с цел поддържане на обществения ред и сигурността

Това е стандартна практика на турските власти при големите терористични актове, отбелязва БНТ. От миналата година насам Турция е мишена на серия терористични нападения, за които обвинява именно Ислямска държава. Най-смъртоносното беше на 10 октомври, когато двама самоубийци причиниха смъртта на 103-ма души на централната гара в Анкара по време на прокюрдски митинг. Повечето убити и ранени при снощната атака са турски военни, сред тях и офицери.

Източник: БНР, БНТ