Броят на жертвите от нападението в курорта Сус достигна 40; страната затваря 80 джамии, където "се проповядва насилие"; отговорност за стрелбата, както и за атентата в Кувейт, пое Ислямска държава

Поне 40 души, предимно чужденци - британци, германци, белгийци, французи и поне един ирландец, - бяха убити при стрелба в курортния град Сус в Тунис.

Атаката на плаж край луксозните хотели Imperial Marhaba и Bellevue Park, където отсядат туристи, била дело на въоръжен мъж - студент, без криминално досие, който е бил застрелян.

През март други 22 жертви, отново главно чужди туристи, взе нападение срещу музей в столицата Тунис, за което отговорност пое Ислямска държава. Тогава от Външно министерство препоръчаха българите временно да се въздържат от пътувания до Тунис.

Само през изминалата година страната е посрещнала над 6 млн. чужди туристи. Заети в тази сфера са близо половин милион души, а приносът за брутния вътрешен продукт (БВП) от туризъм надхвърля 15%.

Мястото на инцидента в репортаж по тунизийската телевизия

От тунизийското МВР оповестиха, че затварят 80 джамии, където по техни сведения "се проповядва насилие".

По същото време жертви взе и самоубийствен атентат в шиитска джамия в Кувейт, където за петъчната молитва се събрали 2000 вярващи. Броят на убитите достигна 27 души, още 227 са ранени.

Отговорност и за двата терористични акта пое Ислямска държава.

От българското МВнР осъдиха атентатите и изразиха дълбокото си възмущение от използването на агресия.

"Убийството на невинни хора не оправдава каквито и да било цели и политики. Изразяваме надежда, че гражданското общество в страните от региона на Близкия изток и Северна Африка ще намери съпротивителни сили за противодействие на разпространението на терористичната и радикална философия на групировки от рода на Ислямска държава и "Ал Кайда", се казва в позицията на Външно.

Дипломатическото ни ведомство призова участниците в политическите процеси в страните от региона да мобилизират целия си наличен ресурс за възстановяването на стабилността и сигурността във всички конфликтни точки, източник на напрежение.

Източник: Би Би Си