Общият размер на заложените приходи за здравноосигурителни вноски е 2 040 705 хил. лв.

Приеха на първо четене бюджета на НЗОК, предаде агенция "Фокус". Проектът беше подкрепен от 121 депутати, 66 "против", като въздържали се нямаше.

Общият размер на заложените приходи за здравноосигурителни вноски е 2 040 705 хил. лв. Размерът на приходите за 2015 г. за лицата, които се осигуряват за сметка на държавния бюджет, е на базата на информация от съответните компетентни институции и е в общ размер 978 279 хил. лв.

В разчетите са включени и приходи от трансфер от централния бюджет за покриване на недостига от средства в размер 18 хил. лв. Размерът на приходи и доходи от собственост, приходи от глоби, санкции и наказателни лихви и други неданъчни приходи е на нивото на 2014 г.

Разпределение на бюджета на НЗОК

В проекта за 2015 година са предвидени 2 695 080 хил. лв. разходи за здравноосигурителни плащания. Разпределението на средствата за здравноосигурителни плащания по основните видове медицинска помощ е, както следва: за здравноосигурителни плащания за първична извънболнична медицинска помощ (ПИМП) - планираните средства са в размер 178 хил. лв. и представляват 6,6% от общата сума на средствата за здравноосигурителни плащания; за здравноосигурителни плащания за специализирана извънболнична медицинска помощ (СИМП) - планираните средства са в размер 190 хил. лв. и представляват 7% от общата сума на средствата за здравноосигурителни плащания; за здравноосигурителни плащания за дентална помощ (ДП) са предвидени 120 хил. лв., което представлява 5% от общата сума на средствата за здравноосигурителни плащания; заложените средства за 2015 г. за тази дейност са на нивото на 2014 г.; за здравноосигурителни плащания за медико-диагностична дейност (МДД) са предвидени 70 хил. лв., което представлява 3% от общата сума на средствата за здравноосигурителни плащания; за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за домашно лечение на територията на страната са предвидени средства в размер на 544 164 хил. лв.

Проектът на ЗБНЗОК за 2015 г. е заложен с балансирано бюджетно салдо.

Проектът за бюджет на НЗОК беше подложен от народните представители на бурни дебати, продължили близо три часа.