БСП и ДПС стягат вот на недоверие заради политиката на здравното министерство

Депутатите приеха проекта за електронно гласуване на избори и референдуми. На гласуване в пленарна зала проектът бе приет със 136 гласа "за", 56 - "против" и без въздържали се.

Проектът предвижда всеки притежател на средство за електронна идентификация да може да гласува дистанционно, използвайки Интернет или друга мрежа.

Електронното гласуване беше подкрепено от представители на ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, АБВ и БДЦ. "Против" гласуваха от БСП лява България, Атака и Патриотичния фронт. 

Така до 29 февруари тази година правната комисия ще трябва да обсъди на първо гласуване всички постъпили и новопостъпили законопроекти, свързани с Изборния кодекс, включително законопроекти, предвиждащи въвеждането и на дистанционно гласуване по електронен път. Комисията ще трябва да разгледа и анализира всички възможности и процедури за дистанционно електронно гласуване в приложните системи на европейското законодателство. 

Виж още: Едната и другата България​

До края на април 2016 г. пък правната комисия трябва да излезе с доклад за второ четене на приетите на първо гласуване законопроекти на Избирателния кодекс.

Вот на недоверие 

Вот на недоверие ще има заради политиката в здравеопазването. БСП и ДПС си стиснаха ръцете заедно да атакуват правителството.

"Темата с ваксините е само елемент на недоверието, но не и основна причина", уточни председателят на БСП Михаил Миков.

"Двете парламентарни групи взехме решение за темата на вота - това ще е сферата на здравеопазването. Искам да предпазя българските граждани от представата, че това е вот заради скандала с ваксините. Заедно с ДПС още през декември сме внесли питане по този въпрос. Настояваме утре да дойде министърът и да отговори. С оглед на създалата се изключително тревожа ситуация и противоречивите отговори на Министерство на здравеопазването са необходими и разисквания в НС, аа да може да се свали общественото напрежение", заяви Миков.

Виж още: Ваксините "Еувакс" и "Пентаксим" не са опасни за здравето

"Този вот има и превантивен характер. Защото пред нас предстоят събития, които ще се случат на база вече направени промени в законите и нашите експерти в сектора алармираха, че това е много тревожно. Вървим в посока вотът на недоверие да е в сектора на здравеопазването", добави съпредседателят на парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ.

Предстоят още разговори на БСП с БДЦ. Поканени са и други партии, но засега няма отговор.

Министерството на здравеопазването предстои да сезира прокуратурата за всяване на паника по скандала с ваксините. От здравното ведомство за пореден път увериха, че внесените от Турция препарати са напълно безопасни за българските деца.

Източник: "Дарик", в."Сега"