Правителството ще бъде подкрепено от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и независимата Ана Баракова

Народното събрание днес ще гласува предложеното от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов правителство.

Заседанието започва в 9.00 ч., като на него ще присъства и държавният глава Росен Плеянелиев.

Покани да присъстват са изпратени още към вицепрезидента, членовете на служебното правителство, висши магистрати, омбудсмана, представители на вероизповеданията в България, членове на дипломатическия корпус, представители на синдикати и работодатели.

Правителството ще бъде подкрепено от народните представители на ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт. Вчера ГЕРБ и РБ подписаха споразумение за коалиционно споразумение. ГЕРБ подписаха декларации за управление и с ПФ и АБВ.

Освен от тази коалиция, кабинетът ще бъде подкрепен и от независимия депутат Ана Баракова.

В случая има два прецедента в новата ни история. За първи път ще има управленска формула 2+2, а политически лидер има шанса да стане премиер за втори път.

Виж още: Окончателно: Министрите в новото коалиционно правителство

Церемонията по приемственост в изпълнителната власт ще се състои в Гранитна зала на Министерски съвет. Предвидено е тя да започне около 11.00 часа, след като Народното събрание утвърди структурата и състава на новото правителство.

След гласуването и клетвата в Народното събрание новите министри ще поемат властта от служебния кабинет. В Гранитна зала на Министерския съвет ще започне официалната церемония по предаване на властта.

Виж още: Програмата на новото правителство

Новият кабинет ще е кабинет на компромиса. Лидерите на всички формации, сложили подписа си под коалиционното споразумение ще трябва да прокарват всяко едно решение в консенсус. Тепърва ще се разбере дали коалицията, съставена от толкова различни в програмите си партии, ще проработи действително.