Според него те са достатъчно информирани, за да вземат такова решение

Право на глас да имат всички, навършили 16 години. Такова предложение е отправил депутатът Георги Андонов на заседание на парламентарната група на ГЕРБ, пише "Стандарт".

Младите били достатъчно зрели

Аргументите в полза на понижаване възрастта за право на глас са, че младежите на 16 години вече са достатъчно информирани, а и по този начин младите хора ще бъдат мотивирани да се интересуват от случващото се в страната, коментира за изданието Андонов. Съпартийците му също посрещнали идеята с одобрение.

Според Андонов е редно подобно обсъждане за намаляването на възрастта при гласоподавателите да мине при широко обществено обсъждане.

Реално прилагането на подобна идея на практика би позволило на още 30 хил. души да гласуват. Тази бройка не е решаваща за изборните резултати и още по-малко за подкрепата на ГЕРБ, защити идеята си депутатът и пред депутати от опозицията.

Промени в Конституцията

Това обаче би изисквало да бъде променен чл. 42, алинея 1 в Конституцията на Република България, където се казва, че "гражданите, навършили 18 години, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода, имат право да избират държавни и местни органи и да участват в допитвания до народа".

От ГЕРБ вече обявиха желанието си да променят членове в Конституцията, но отнасящи се за частта, посветена на съдебната власт. Дебатът за гласуването на 16-годишните може да засегне и глава втора от основния закон на държавата за правата и задълженията на гражданите. Навсякъде в Европейския съюз възрастта за гласуване е навършени 18 години, освен в Австрия, където и 16-годишните могат да гласуват.

Междувременно тази седмица в комисията по труда, социалната и демографската политика в парламента влиза на първо четене предложението за задължителното гласуване, внесено от депутатите на Патриотичния фронт в началото на април.

С тях хората на Валери Симеонов искат глоби за лицата, които не са упражнили правото си на глас без уважителни причини в размер до 50 лв. Социално слабите пък да бъдат лишени за 3 месеца от помощи, ако не отидат до урните, настояват още патриотите.

"Не можем да правим промени в Изборния кодекс непосредствено преди местните избори. Това са поправки в 12 без 5", заявиха депутати от мнозинството. Нагласите са изборният закон да не бъде променян преди вота наесен.

Източник: "Стандарт"