Държавата му го смята за престъпник, но за други той е герой - вече и на игрален филм, сниман от режисьора Оливър Стоун

След филмите си за Салвадор, Виетнамската война, убийството на Дж.Ф.Кенеди, левите лидери на Латинска Америка, президентите Ричард Никсън и Джордж Буш-младши (W.) - режисьорът Оливър Стоун подхваща още една биографична история с политически привкус.

Трилърът "Сноудън" проследява житието на заглавния герой още преди превръщането му в беглец от американското правосъдие. За ролята му е избран актьорът Джоузеф Гордън-Левит, който вече снима на локации по цял свят като Вашингтон и Мюнхен.

Премиерната дата за САЩ е 25 декември 2015 г. Преди това личността на Сноудън и стореното от него бяха обект на документалния филм Citizenfour (Гражданин 4), отличен с БАФТА и "Оскар", а миналия месец показан на София филм фест.

Това няма да е първият игрален филм за жив герой от борбите за интернет независимост - неотдавна Бенедикт Къмбърбач игра основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асанж в "Петата власт", който обаче бе окачествен като един от най-големите финансови провали на 2013 г.

Предишният проект на Оливър Стоун беше 10-серийната документална поредица "Неразказаната история на САЩ" (The Untold History of The United States), която хвърля светлина върху ключови събития и персонажи от началото на XX век насам.

Едуард Сноудън е търсен от американските власти заради огласяване на държавни тайни, припомня Нова телевизия. В момента той се намира в Русия, след като получи статут на временно пребиваващ за срок от три години.

Междувременно властите в Ню Йорк демонтираха негов бронзов бюст, поставен часове по-рано от негови почитатели в парк в Бруклин. Анонимните автори споделят, че са работили по скулптурата почти година.

Творбата им беше поставена върху колона от мемориалния комплекс в памет на войниците, загинали в британски плен по време на войната за независимост на САЩ през XVIII в.