Предимства и недостатъци на споделеното пътуване

През последните години представата за пътуването на автостоп драстично се измени. Все по-малко са тези, които вдигат палец на магистралата, но все повече - онези, които взимат непознати в колата си.

С навлизането на интернет и особено ня социалните мрежи - не просто като източник на информация и забавление, а като неизменна част от живота ни, - всичко се промени. Концепцията на стопаджиите еволюира в "споделено пътуване".

До голяма степен този нов метод се определя и като значително по-безопасен от спирането на случайни коли, отиващи в твоята посока. И може би действително е - или поне това цели един от най-популярните сайтове за споделено пътуване, www.blablacar.com, който обаче се използва сравнително рядко в България.

Сайтът изисква наличието на кредитна карта, а в нашата страна процентът на хората, които притежават такава, е значително по-нисък, отколкото в Западна Европа. Затова уреждането на транспорт е изместено другаде... Да, във "Фейсбук".

Групите за споделено пътуване или с директно зададена посока (София-Бургас и обратно например) никнат почти толкова бързо, колкото негативните коментари след поредното решение на парламента. Оказва се, че голяма част от младите (и не само) хора избират да пътуват именно по този начин!

Основните причини да се предпочита такъв метод на придвижване:

  • По-евтино (съответно и за шофьора, когато си разделите разходите)
  • По-бързо
  • По-удобно - вместо да ходиш до гарата, можете да се уговорите за място, където да се срещнете
  • По-забавно - авантюристите предпочитат да пътуват така, защото се запознават с нови хора, които очевидно са отворени към света и имат сходни възгледи
  • По-безопасно, отколкото пътуването на автостоп, защото позволява предварителна комуникация с шофьора / пътника - дори може да си уговорите среща преди самото пътуване. А когато си информиран с кого ще пътуваш, можеш да споделиш това и с близките си - просто така, за всеки случай.

Разбира се, пътуването с непознати винаги крие своите рискове, затова ако решите да се възползвате от този метод на придвижване, се препоръчва да сте широкоскроени и да вярвате в късмета си. Може би звучи леко комично и несигурно, но пътуването на автостоп или чрез споделено пътуване обикновено е такова.

Stopadzhiya

Като открит привърженик мога да споделя множество истории и в двете крайности. Такива, които са оставяли широка усмивка на лицето ми дори след като сляза от колата, и други, които са ме отказвали от този начин на пътуване за месеци напред. Защото да пътуваш така наистина има недостатъци и крие значителни рискове:

  • Независимо колко си комуникирате преди самото пътуване, не знаеш на какъв "перко" ще попаднеш.
  • Кагато се качваш в колата на непознат, не можеш да си сигурен за начина, по който кара и дали по някое време няма да реши да се самоизтъква, за да впечатли някой от пътниците.
  • Дори и да сте уговорили предварително сумата, която да платиш, изведнъж може да се окаже, че бензинът подозрително е свършил и трябва да додадеш, ако не искаш да бъдеш оставен на пътя. Шофьорите също са изложени на риск - пътникът може да реши просто да се "измъкне по терлици".
  • Съобразяваш се с шофьора. Искаш или не, той определя колко бързо ще стигнете, колко пъти ще спрете и т.н.
  • Някой може да се откаже в последния момент и пътуването "увисва".

До голяма степен blablacar.com са решили тези проблеми, но както беше споменато по-горе, е необходима кредитна карта, за да се възползваш от услугите им. Там няма как да те "метнат" с цената. Всеки може да остави коментар за пътуването и шофьора, с което значително улеснява бъдещите пътници.

Виж още: Външно: Не качвайте стопаджии в Гърция

Разбира се, не трябва да забравяме известната поговорка "Страх лозе пази" и от време на време да си напомняме съветите на баба от детството: "Не говори с непознати". От друга страна обаче, поемането дори на един осъзнат риск може да ви донесе неподозирано приятни изживявания.

Опасенията, притесненията и несигурността затварят съзнанието на хората и до голяма степен са отговорни за негативното и крайно подозрително отношение към света. Ако си авантюристично настроен обаче, пред теб се открива богата палитра от цветове, чувства, приключения и ситуации, които те очакват.

Така че, както гласи една известна максима:

"Който рискува, печели, който не рискува, не печели".