30% от медицинските сестри страдат от синдрома на професионалното изпепеляване

Катастрофално се стопява броят на акушерките, алармира бившият министър на здравеопазването и акушер-гинеколог д-р Стефан Константинов пред Нова телевизия.

"През 1980 г. в страната са работили 7897 акушерки, през 2013 година акушерките вече са само 3276. През 1980 г. лекарите в тази сфера са били 21 796, а към настоящия момент те са 28 937”, съобщи той. Многото болници нямат и достатъчно персонал. В случая с акушерката тя е работила повече от регламентираното. 24 часа на работа за човек на 40 години е убийствено. Кодексът на труда го забранява", заяви още той.

Синдромът на професионалното изпепеляване 

Д-р Константинов цитира и проучване, според което 30% от медицинските сестри в България страдат от изключителна висока степен на синдрома на професионалното изпепеляване (burnout)

"Този синдром е описан още през 40-те години. Оказва се, че продължителността на работа увеличава вероятността такъв синдром да се развие", добави той.

"Голяма част от акушерките са превърнати в писари, които пишат документацията на НЗОК. Аз като лекар, колкото и да съм натоварен, когато се роди едно дете, това ми дава някакъв емоционален заряд, докато много от акушерките дори и това не могат да изпитат. Ниски са им заплатите, условията на работа невинаги са добри, взимат продължителни смени, това хронично ги изтощава", заяви бившият здравен министър.

В определени моменти и аз съм се хващал, че не се държа достатъчно приятелски с пациентите поради някаква причина, призна той.

"През 2011 г. в една болница имаше протест, защото директорът беше сложил камери. Този директор беше Дечо Дечев. Тогава аз отидох и им казах, че това решение е правилно. В крайна сметка този директор сега си отива, при положение че това е една от малкото държавни болници, която няма дългове, а се афишира, че ще наказваме директорите, които не спазват финансовата дисциплина", каза още д-р Константинов.

Източник: Нова телевизия