Уги няма да получи "Оскар", но вече има три други награди и позира на червения килим като истинска кинозвезда

Открай време се говори, че на "Оскарите" трябва да има категория и за животните с филмови роли. Проблемът в случая е, че в един такъв герой обикновено се превъплъщават повече "актьори".

Понякога обаче има и титуляр, който е заслужил честта да мине по червения килим - като Уги, 10-годишния джак ръсел териер от "Артистът". Той има профил в "Туитър", а през януари излезе и на сцената на наградите "Златен глобус 2012".

Черно-белият ням филм на Мишел Азанавичус започна триумфа си от фестивала Кан 2011, където освен актьорската награда за Жан Дюжарден, получи специалния приз "Кучешка палма" (Palm Dog).

Уги е голям шоумен,

наистина енергичен, хвали го треньорката му Сара Клифорд. Според нея успехът му се дължи на относително бедния набор от номера, които е усвоил - едва 20-ина. "Повечето кучета във филмовата индустрия са прекалено дресирани и знаят по около 100 номера, докато Уги е по-естествен", обяснява тя.

Именно енергичността, която го белязала с клеймото "дивак", му попречила да си намери стопанин - преди да бъде осиновен от дресьора Омар фон Мюлер. Той установил, че палето е и безстрашно - задължително условие за снимачната площадка, където има толкова фактори, отвличащи вниманието.

Докато се снимал в "Артистът", териерът прекарал доста време с изпълнителя на главната роля, който се превъплъщава в холивудската звезда Джордж Валентин. Двамата дори живели заедно няколко дни, през които актьорът установил, че любимецът се интересува най-много от... кренвирши.

"Беше лесно, трябваше просто да изпълнявам инструкциите на дресьорите му. Единственият проблем бе, че се налагаше

постоянно да нося парчета кренвирши по джобовете си,

за да ми се подчинява. Имаше дни, в които и аз самият се чувствах като една огромна наденица", споделя Жан Дюжарден, който е най-сериозният съперник на Джордж Клуни за "Оскара", след като бе награден със "Златен глобус", БАФТА и приза на актьорската гилдия в САЩ.

Всъщност ролята се изпълнява от три кучета, но в 95% от епизодите играел Уги. За да прилича на двамата си дубльори, се наложило да уеднаквят цвета на козината им с бяла боя и тук-там някое кафяво петънце.

В кариерата си Уги има и друг известен филм - "Вода за слонове" с Робърт Патинсън, а освен това участва в кучешко шоу на живо, където

кара скейтборд

Тази година му предстои да бъде пенсиониран и "Артистът" изглежда достоен завършек на неговата кариера. Зашо обаче не го номинираха за "Оскар"?

Злите езици в Холивуд разправят, че на първата церемония през 1929 г. най-много гласове в анкетата за актьор получил Рин Тин Тин (RinTinTin.com), който за времето си бил истинска кинозвезда... но статуетката отишла при друг.

От организацията American Humane Association, която удостоверява, че при снимачния процес на филмите не са пострадали животни, обаче му присъдиха една от своите награди "Лапскар" (Pawscar).

Най-добрият приятел на човека е сред персонажите в още няколко филма, награждавани по различните церемонии този сезон. Джак Ръсел териер е и

Космо от филма с Кристофър Плъмър "Новаци" -

а изпълнителят му Артър е позирал с Уги за фотосесия в авторитетното издание "Холивуд рипортър" и също получи "Лапскар".

Бял фокстериер на име Милу пък е верният спътник на младия разследващ журналист Тинтин - герой от едноименните белгийски комикси и анимацията на Стивън Спилбърг "Тайната на Еднорога".

Най-новият приз в колекцията на Уги е "Златен нашийник"

Кучешките награди по инициатива на DogNewsDaily.com се връчиха за първи път на 13 февруари. Конкуренти при игралните филми, освен Уги и гореспоменатият Артър, бяха техните събратя от черните комедии Young Adult (с отличената за хуманитарната си дейност Чарлийз Терон) и 50/50, която излезе у нас в началото на годината.

В списъка бе добавена и доберманката Блеки от "Хюго", след като режисьорът на филма Мартин Скорсезе лобира за нейното номиниране със статия за "Лос Анджелис таймс". При сериалите спечели Бриджит от "Модерно семейство".

Още кучешки истории от 2011 г.