Поводите за оптимистични нагласи в обществото: Костов, Сакскобургготски, Борисов и Европейският съюз

"Българите са имали само четири повода за оптимизъм през последните 25 години на преход от комунизъм към демокрация. Тези моменти се наричат Костов, Сакскобургготски, Борисов и Европейски съюз", показват данни на агенцията "Галъп интернешънъл", които бяха представени днес от политолога и директор на агенцията Първан Симеонов на организирана от агенцията кръгла маса по повод 25-та годишнината от началото на демократичните процеси у нас.

На кръглата маса участие взеха още Петър Николов, Борис Попиванов, Тома Биков, Евгений Кандиларов и Страхил Делийски.

Политическият наивитет

По думите Симеонов тези четири събития в политическата реалност на съвременната ни историята са повлияли на позитивната нагласа в очакванията на българите от правителството на Жан Виденов насам. Според него това показва политическия наивитет на хората, но също така показва и, че е имало проблясъци на оптимизъм, особено в периода на влизането на България в ЕС.

"Преходът в България формално свърши през 2007 г., но на практика свършва сега - на 25-ата годишнина, когато идва новото поколение, а предишното - това, което отхвърли режима и положи основите на демокрацията, се оттегля", коментира д-р Петър Николов от Института за дясна политика.

Николов изведе два основни проблема на прехода: това, че революцията е направена от хора, израснали в комунизма и отгледани в и с лъжа, и също, че моделите, които са използвани за реформи в държавата са изцяло заимствани от другите бивши социалистически държави, а не са потърсени собствени решения.

Надеждите са в новото поколение

Политологът е убеден, че с новото поколение ще започне и нов вид преход, в който младите хора, отгледани в различна система, ще наложат своите ценности и модели на управление и работа. Според него обаче това не означава нещо добро, тъй като младите хора са далеч от волята и капацитета, които са необходими за истинска реформа на демокрацията.