Знаете ли, че една от любимите храни на Стив Джобс са били морковите? Прочутият вегетарианец е хапвал големи количества от тях всеки ден.

Може би точно на тях се дължи гениалността му – доказано е, че витамин В, който се съдържа в морковите, подобрява концентрацията и помага за добра памет. Ето още четири храни, които могат да ви направят по-умни, според profit.bg.

4 храни, от които ще поумнееш

Риба

Тя е богата на омега 3 мастни киселини, които стимулират функциите на мозъка. Препоръчва се да я включите поне веднъж седмично в менюто си. Изберете сьомгата, която съдържа оптимално количество от тези мастни киселини.

Вкусни рецепти за риба ще намериш в Kulinaria.bg

Яйца

В тях се съдържа веществото холин, което подсилва паметта. Добре е да имате на масата яйца поне три пъти седмично, но не прекалявайте с количествата. Все пак трябва да помислите и за нивото на холестерола си.

Какво да си приготвиш с яйца открий в Kulinaria.bg

Бобови храни

Съдържат много протеини и въглехидрати, които повишават нивото на кръвната захар и подсилват мозъчните функции. Освен това е много лесно да ги включите в менюто си, защото от тях могат да се сготвят салати, супи и основни ястия.

Виж рецепти с боб в Kulinaria.bg

Мляко

Подобно на морковите, млечните продукти са богати не само на протеини, но и на витамини от група В. Те стимулират растежа на мозъчната тъкан – неслучайно млякото се препоръчва като основна храна на децата.

Ето какво те съветва да си приготвиш с мляко Kulinaria.bg.