Червените предлагат с 30% да се облагат доходите на най-богатите

Въпреки няколкото неуспеха досега, БСП отново се кани да внесе проект за изменения в Закона за облагането на физическите лица, с който да бъде въведено прогресивно данъчно облагане, съобщиха депутати от групата на столетницата.

30% данък за най-богатите

Идеята е максималният данък върху доходите за най-богатите да е до 30%, съобщи Румен Гечев за в. "Преса".

Според разчетите на червените по този начин в хазната ще влязат още около 500 млн. лв. Икономическият екип на БСП е изготвил три варианта за скала, които тази седмица ще предложат за одобрение на парламентарната група. Целта е събраните приходи да не бъдат по-малки от постъпленията при плоския данък. Гечев уверява, че това може да се постигне.

В проекта на БСП ще е заложено, че минималната работна заплата няма да се облага, като е възможно също така границата на необлагаемия минимум да бъде вдигната до 400 лв. Не е решено още и каква да бъде стъпката, при която данъкът ще се увеличава с определен процент. Имали разчети за повече прагове при 5% стъпка и за по-малко - при 10% стъпка.

"В 95% от държавите членки на ООН има прогресивно подоходно облагане. Когато законопроектът влезе за обсъждане в НС, искаме да чуем аргументи от партиите защо не го приемат", мотивират предложението си социалистите.

Откъде да очакват подкрепа

От БСП очакват срещу идеята твърдо да застанат ДПС и Реформаторският блок. Подрепа от АБВ също не влиза в плановете на червените. Възможно е "Атака" да гласува заедно със социалистите. Макар че ГЕРБ стои зад плоския данък, миналата година се прокрадна колебание в групата дали не трябва да се помисли за някаква защита за най-бедните.

През октомври 2014 г. лидерът Михаил Миков обяви, че са готови със скала, според която минималната работна заплата няма да се облага. За заплати от 340 до 1000 лв. предлагаха 10% за горницата над 340 лв., а за богатите с доход над 5000 лв. - 636 лв. плюс 20% за разликата над 5000 лв. Този проект обаче беше сериозно разкритикуван в самата група на БСП, тъй като хората със средна заплата щяха да плащат ниски данъци и приходите в хазната щяха да намалеят.

Източник: в. "Преса"