Убедителна победа за консерваторите на изборите за парламент в Обединеното кралство

Изборите във Великобритания се очакваше да са едни от най-оспорваните досега. Социологическите проучвания показваха изравнени сили, но резултатите от екзитполовете показаха нещо съвсем друго - тотална доминация на консерваторите на премиера Дейвид Камерън, съобщава Би Би Си.

Изборните резултати

Торите водят на изборите във Великобритания, като се очаква да спечелят 316 места в парламента в Лондон. Не им достигат 10 места, за да могат да сформират сами кабинет.

Основният им конкурент - лейбъристите преживяха тотален шок, след като не просто не спечелиха изборите, но ги изгубиха с много. В следващия парламент се очаква те да имат 239 кресла - доста по-малко от очакваното. Това се дължи до голяма степен на почти абсолютната доминация на шотландските националисти (ШНП) в северната част на Обединеното кралство.

Шотландските националисти във възход

От общо 59 едномандатни избирателни района в Шотландия ШНП спечели 58, а лейбъристите, които са традиционно силни в този регион, трябва да се задоволят само с 1 кресло.

Либерал-демократите на Ник Клег пък претърпяха сериозен срив, след като успяха да спечелят само 10 места в парламента. Все пак те ще могат да се коалират с консерваторите и да дадат на Дейвид Камерън необходимото му мнозинство от 326 депутата.

Ето как ще изглежда новият парламент, ако данните от екзитполовете се окажат правилни:

Консерватори: 316-325
Лейбъристи: 232-329
Шотландски националисти (SNP): 56-58
Либерални демократи: 10-12
Партията на Уелс (Plaid Cymru) - 3-4
Независимата партия на Великобритания (UKIP): 2
Зелената партия: 1-2
Други - 19

Източник: Би Би Си