Не трябва да има правителство на малцинството, излъчено само от РБ и ГЕРБ, заяви в студиото на "Здравей, България" по Нова телевизия съпредседателят на РБ Божидар Лукарски

Лукарски коментира снощната изненадваща среща между двете партии. Тя е част от втория кръг преговори за съставяне на кабинет. 

Коалиционно споразумение

Ние предлагаме коалиционно споразумение, в което всеки, който участва или подкрепя правителството, трябва да поеме своите отговорности, заяви Лукарски. 

Лукарски обясни, че Реформаторския блок не искат неясна подкрепа от трета партия. По думите му на снощната среща не са обсъждани министерски постове. А тонът на разговорите е бил доста позитивен и приятелски. 

Виж още: Ще имаме нова управленска формула?

Кой да е третият в правителството?

Лукарски заяви, че ГЕРБ е тази партия, която трябва да определи кой да е третият в правителството. "Тук имаме разминаване. Те и помежду си не са на единно мнение. ГЕРБ търси едно сериозно мнозинство", заяви Лукарски. 

Той цитира лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който е казал, че ако правителството работи добре и е ползотворно за България, ако получава подкрепата на парламента за важните въпроси, то няма да има проблем да изкара и 4 години. Ако обаче не върви добре, може да има избори след 1 година.

Виж още: Михаил Миков: БПС няма да измени на избирателите си

Още коментари след изненадваща среща между РБ и ГЕРБ

Румяна Бъчварова от ГЕРБ: Ние сме ги поканили и те идват в състав който те преценяват, не става въпрос за подписване на коалиционно споразумение, но на този етап изяснихме позициите си. 

Радан Кънев от РБ: "Аз мога да кажа, че постигнахме напредък. Този път няма новина, че няма да продължат разговорите, но ГЕРБ имат своите консултации с другите политически сили, към които са поели ангажимент. Ние ще изчакаме тези консултации, след което дай боже ще започнем много сериозни преговори по секторни политики. Категорично никакви персонални въпроси, свързани с правителство не са били предмет на разговора."