Историкът и депутатът Велизар Енчев коментираха имигрантската криза в Европа

"В умните държави, когато има проблем, търсят причината. Ние обсъждаме бежанската вълна, без да търсим причината. Фундаменталната причина е рухването на държавността в държавите от Северна Африка и Близкия изток, причинено от едно неправилно политическо решение на САЩ, Англия и Франция - махането на диктаторските режими в тези страни", обяви проф. Божидар Димитров в сутрешния блок на Нова телевизия.  

Според него диктаторските режими не е трябвало да бъдат заменяни с демокрация, защоо "просто тази дума отсъства от речника на държавите в тази част на света". Депутатът Велизар Енчев се съгласи частично с него и коментира темата

от международно-правна гледна точка

"Към настоящия момент са мъртви няколко системи в ЕС. Първо, не съществува системата Шенген. Второ, не съществува системата Фронтекс. Третата система, която не функционира, е системата Дъблин. Още една система не работи, която е важна за България - конвенцията между ЕС и Турция, а тя гласи, че ЕС ще върне всички нелегални имигранти на територията на Турция. Ние сме беззащитна жертва от това море от погазено международно право", заяви Енчев.

Според него в Европа ще има промяна на цивилизационния модел, дехристианизация на ЕС и ислямизация на европейските страни.

Всеки може да види какво е в Париж, Лондон, Брюксел, коментира независимият депутат, който влезе в парламента с листите на Патриотичния фронт. Според него

голяма отговорност за това носят САЩ, Саудитска Арабия, Турция и Оман

"Има данни, че Саудитска Арабия и Катар не приемат тези бежанци, а плащат на много от тях да се насочат към европейския континент. Плащат милиарди за бежански лагери в Ливан, но не допускат нито един човек", съобщи Енчев в ефира на Нова телевизия. 

Божидар Димитров на свой ред изрази несъгласие с прогнозите за промяна в цивилизационния модел на Европа и напомни: "Ако дойдат 5 млн. души, а Европа е 510 млн. християни - 1/3 от бежанците също са християни, това са сирийските християни."

Източник: Нова телевизия