Борисов отрече да се кандидатира за президент

В словото си за откриването на 43-то Народно събрание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов маркира три варианта за бъдещо правителство.

Нови избори сега - най-лошият вариант

Има три варианта за съставяне на правителство. Това стана ясно след вчерашната ми среща с Михаил Миков. Хората ни поставиха на първо място, но така че мандатът да е общ за всички партии. Избори през зимата, не искам да коментирам. Като гледах уикенда какво става, януари може да не се закарат бюлетините по изборните секции. Такива избори може да ни подредят в още по-лоша конфигурация, обяви Борисов от парламентарната трибуна.

Аз съм готов да поема отговорност и да изпълня и трите варианта. Ще поканя всички лидери на партии да разговаряме. Готов съм да нося отговорност и в трите варианта. Знам, че това може да е пагубно за ГЕРБ, но по-пагубно ще е за държавата да има избори през зимата, категоричен беше Борисов.

Той изрази желание да се постигне разбирателство с Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

Трите варианта

Първият вариант може да е правителство до лятото и да отиваме на избори 2 в 1, заедно с местните. Това ще е нестабилно правителство. Вторият варианат е 2-годишен мандат и избори 2 в 1 с президентските. Третият вариант е дългосрочен мандат, като обещавам, че след две години и половина няма да се кандидатирам за президент. На лидерската среща ще чуя мнението на всички. Третият вариант ще бъде най-стабилен. На никой не мога да налагам моето мнение, обясни Борисов.

Има и друг вариант. Готов съм да приема желанието на Реформаторите, да не съм премиер. Готов съм на диалог в името на държавата, само че не знам, дали при този вариант ще мога да контролирам министрите, които излъчим. Готов съм на всичко в името на държавата. Искам да благодаря за диалогичността по време на преговорите. Има много тънки игрички и планове, но аз няма да се вкарвам в тях. Има много спекулации и искам пак да заявя, че президентските избори въобще не влизат в моите планове, завърши изказването си Борисов.