Премиерът обяви, че квотният принцип не работи и трябва да се мисли за затваряне на границите на ЕС

Незабавно трябва да спре притокът на бежанци и докато не се реши въпросът с тях, други да не се приемат. Това заяви премиерът Бойко Борисов на днешния парламентарен блиц-контрол в отговор на въпрос от лидера на БСП Михаил Миков каква е позицията на правителството за квотите за разпределяне на бежанци.

"Използвам случая да ви поздравя за новата година. "Дъблин" не работи. Позицията ни винаги е била категорична, че не само квоти трябва да се направят. Публичната и на самия съвет моя позиция е била незабавно да се затворят границите", отвърна Борисов.

"Тези, които са влезли в Европа, които са разселвани, други, които ще бъдат интегрирани и тези, които действително бягат от смъртта и от тези, които ги преследват, за тях - да, но другите да бъдат връщани по родните им места", заяви Борисов.

Виж още: Започва разселването на бежанците по квоти​

Той припомни, че България е подкрепила квотите, но посочи, че те няма как да сработят.

"Ние тогава трябва да правим затвор. Имаме много случаи от нашите бежански центрове, по 5-7 пъти задържаме хора, бягат, връщат се обратно. Правилно казвате, не подценявам въпроса, че в Европа няма позиция, която да ни каже какво точно ще стане, как ще стане. Редица държави имат свой интерес, защитават го. Едни ги поканиха, само че други трябва да дават милиарди, за да ги издържат", каза премиерът.

По думите му, последните събития са показали, че много трудно тези маси ще бъдат интегрирани.

"Виждате и на нашата граница, това, което задържаме са главно афганистански граждани. Много е трудно да интегрираш един такъв човек в една демокрация, където отношението към половете е различно от тяхното възпитание“, каза той, визирайки събитията от новогодишната нощ в Кьолн, където над 1000 имигранти атакуваха жени в новогодишната нощ. За подобни случаи по-късно стана ясно, че е имало също така и в Австрия и Финландия.

Премиерът заяви още, че едно от добрите неща, което е направило предишното правителство е оградата на границата.

Виж още: 300 лв. струва издръжката на един бежанец у нас​

Принципът на квотите, според които из страните от ЕС трябваше да бъдат разпределени пропорционално 120 хил. имигранти от бежанските центрове в Италия и Гърция, бе определен през септември миналата година от Европейския парламент. Според този квотен принцип на България се падна да приеме 2172 души.

Към момента желаещи да бъдат разпределени в България обаче няма, а самият квотен принцип не сработва особено добре като цяло. До средата на ноември бяха разпределени едва стотина души за целия ЕС.