Изложбата, която кара публиката да го преоткрие града в различна светлина, е подредена в София до 3 юли в рамките на Месеца на фотографията и Италианския фестивал в България

Изненадващи ъгълчета, корабни платна, геометрични движения и динамизъм, а вместо обичайните цветове и успокояващи колонади в червено и охра или барокови църкви - бяло и сиво. Това е Болоня (BolognaWelcome.com) във фотоизложбата на Франко Франчески.

Черно-белите снимки, 32 на брой, се характеризират с острота и зимна светлина, без никакви отражения. Най-забележителната част от архитектурата на ХХ век в града, заснетите обекти са като обгърнати от едрозърнеста мъгла от миналото. 

Авторът, един от майсторите на съвременната италианска фотография, е провокиран от факта, че публиката познава само художествените и архитектурни забележителности от по-далечната история на Италия, а твърде често, поради страхове от сравнение с прекалено бляскавото минало, модерните и съвременни произведения биват игнорирани или не изпъкват достатъчно.

Размишлявайки над това, Франко Франчески търси в архитектурните линии на сгради от миналия век духа, който е повлиял на различните стилове.

Като скрива общото и се фокусира върху детайлите, фотографът търси определен знак, символ, който да разкрие повече не само за архитекта, но също така за епохата и местните традиции по онова време - за да оценим динамичното движение на града към бъдещето, към новата Европа, на която той принадлежи.

На 19 юни, ден след откриването на "Болоня" в артцентър "Фото Синтезис" (18 юни, 19 ч., бул. "Васил Левски" 57), Франко Франчески ще води там майсторски клас, предназначен за професионалисти, както и за любители.

След дискусия върху някои от снимките в изложбата гостът ще изложи личното си виждане за фотографията и ще продължи с анализа на други свои по-ранни произведения, а накрая ще отговаря на въпроси на публиката.