Иновацията ще позволи на шофьорите да избират най-бързия възможен маршрут

Един от най-големите играчи на автомобилния пазар - германският концерн BMW за пръв път в света интегрира приложение, сигнализиращо кога светофарът ще свети в зелено, пише Economic.bg. 

Апликацията на BMW разработи за IOS и позволява на шофьорите да виждат в реално време, кога светлините на светофара са на път да се променят. 

Приложението, което се казва EnLighten, ще може да анализира скоростта на движение и разстоянието до кръстовището.

Иновацията показва състоянието на близкия трафик на екрана iDrive, а освен това и ще ще показва и обратно броене, което отчита кога ще се промени сигналът. То също ще дава и аудио сигнали, с които да информира шофьора, когато светлината е на път да се промени.

Видео: Новото БМВ 7 е автомобил от бъдещето

Новото приложение ще позволява на шофьорите предварително да да знаят какъв цвят ще свети светофарът, като по този начин се цели откриването на най-бързия маршрут. Подобни приложения в бъдеще могат да спестят и много задръствания, синхронизирайки трафика със светофарите.

EnLighten е съвместимо с всички нови модели на BMW, които поддържат опцията BMW Apps, но не всички шофьори ще могат да го използват, тъй като засега то ще работи само в градовете, които имат интегрирана мрежа от светофари. В момента, това са само три места – Портланд и Юджийн, Орегон и Солт Лейк Сити, Юта. Апликацията може да се свали безплатно от AppStore.

Паралелно с BMW от Audi също тестват аналогична система, но все още не са готови да я монтират на серийни автомобили.

Източник: Economic.bg