Според служебния премиер изборите са били организирани прилично

Оттеглям се от премиерския пост с достойнство. Това каза на брифинг в Народното събрание служебният министър-председател проф. Георги Близнашки, цитиран от агенция "Фокус".

Едни прилични избори

"Най-вероятно утре ще има нов кабинет. Съветите ми към следващия министър-председател са да има здрава гърбина. Тръгвам си с чистата съвест, че съм изпълнил 90% от ангажиментите на служебния кабинет. Една от основните задачи беше да организираме изборите. Те бяха прилични", посочи премиерът.

"Заварихме един продънен бюджет с дефицит от 1,2 млрд. лева. По тази причина се наложи преструктуриране на централния бюджет бюджет за животоспасяващи операции", заяви проф. Близнашки. Близо 117 млн. лева допълнително са отпуснати за министерствата, стана ясно от думите му.

Той подчерта, че актът по връщането на собствеността на храм-паметника "Александър Невски" на Българската православна църква го кара да се гордее.

"Върнахме доброто име на България"

Друго, с което се гордее, е възстановяването на отношенията ни с ЕК, както и възстановени плащания. Върнахме доброто име на България, подчерта той. Реформите, които трябва да бъдат направени са крайно необходими. Няма случаи на злоупотреба“, допълни проф. Близнашки.

Чиска няма, само 218 уволнени

Относно множеството уволнения в държавната адимистрация служебният премиер заяви, че са уволнени общо 218 души от общо няколко десетки хиляди. "Никаква чиска не е направена, защото тепърва промените предстоят."

"От всички тези 218 ръководители на дирекции, областни управители, около 20% от тях са напуснали по собствено желание. Без изключение на мястото на освободените от длъжност, са назначени хора с доказан опит. Всичко това се наложи, защото една година се извършваше мащабна чистка от Пламен Орешарски", заяви още Близнашки по темата.

Относно Ваньо Танов служебният министър-председател коментира, че този човек е показал изключителна компетентност след връщането му на този пост. "Той обърна нещата в рязко покачване на приходите на Агенция "Митници". Ако имах друг човек, който да сложа там, сигурно щях да го направя", каза още проф. Георги Близнашки.