Протестите не са моето амплоа. Излязох на улицата, за да дадем отпор на родната олигархия, защото положението стана нетърпимо", заяви в интервю за Нова телевизия служебният министър-председател Георги Близнашки

"Протестите не са моето амплоа. Излязох на улицата, за да дадем отпор на родната олигархия, защото положението стана нетърпимо", заяви в интервю за Нова телевизия служебният министър-председател Георги Близнашки, цитирано от Novini.bg. 

Разбирателство между партиите

Големият проблем в България е липсата на обновление в политическите партии. Затова и има осем партии в парламента, защото хората искат да има разбирателство. Изненадан съм защо Реформаторите не могат да оценят собственото си положение в обществото – да си дадат сметка, че имат 23 места и да не поставят неизпълними условия, заяви той. 

Моделът "КОЙ"

Никой не може да очаква, че демонтирането на модела "КОЙ"ще стане бързо – това предполага подмяна на целия политически елит, което ще продължи 7-8 години, поясни Близнашки. 

Давам си още две-три седмици начело на държавата – дотогава ще има ново правителство, вярвам го, каза той. 

Според него, едни нови предсрочни избори ще са катастрофа за страната.

Виж още: Възможностите пред ГЕРБ за постигане на парламентарно мнозинство

Политическа чистка

Близнашки не смята, че е имало политическа чистка в служебния кабинет: Уволнили сме 100-150 души, имаше много тежки случаи на корупция. 

Относно това защо Метин Казак стана посланик в Катар, Близнашки обясни, че така кабинетът пазел етническия мир. Служебния министър обяви още, че ще се върне към преподаването, когато му свърши мандата и обяви, че няма да се цели за място в Конституционния съд.

Виж още: Първо съгласие за коалиционно споразумение