Руските и китайски държавни медии вече изпреварват значително по бюджет световната служба на Би Би Си

Световната служба на Би Би Си изостава сериозно по бюджет от руски и китайски държавни новинарски канали, предупреждава бившият директор на медията Питър Хорокс. На високо равнище също има безпокойство, че Великобритания и САЩ губят глобалната "информационна война" с Кремъл, пише в свой материал британският в. "Гардиън".

Руските информационни канали

Международното безпокойство, предизвикано от финансираните от Кремъл новинарски медии, начело с 24-часовия канал "Ръша тудей", се засили след военната интервенция на Владимир Путин в Украйна и враждата му със Запада.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви пред депутатите, че е изразил пред президента Обама безпокойството си от руските информационни канали, които "дават изопачена картина" на събитията в Украйна.

Би Би Си

Интересът към Световната служба на Би Би Си се увеличи, откакто започна украинско-руската криза. Аудиторията на рускоезичната служба на корпорацията вече се е увеличила повече от два пъти до над 6,9 млн. слушатели, а в Украйна – повече от три пъти до над 600 хлд. от миналата година.

Джон Уитингдейл, председателят на комисията за култура, медии и спорт към Камарата на общините, заяви: "Руснаците и китайците ни изпреварват доста сериозно и това е въпрос, който съм повдигал пред Би Би Си. Мащабът, в който губим информационната война, е ужасяващ".

Експанзията на "Ръша тудей"

Докато Световната служба се смаляваше, "Ръша тудей" впечатляващо се разрасна. Медията, която излъчва на английски, испански, арабски и руски прокремълската гледна точка за световните събития, наскоро пусна насочен към Великобритания канал в Милбанк, Централен Лондон, и планира догодина да пусне канали на немски и френски.

Путин ще увеличи глобалния ѝ бюджет през 2015 г. с 40% до 15,38 млрд. рубли (220 млн. лири) от сегашните 11,87 млрд. рубли.