За 2/3 от обявените свободни работни места в Агенцията по заетостта няма информация за размера на предлагането заплащане или за работното време

Все още голямата част от безработните нямат доверие на бюрата по труда и Агенция по заетостта като канал за намиране на работа. Делът на хората, които прибягват до услугите на държавните институции, е под 42% за 2015 г. Това заяви икономистът от Института за пазарна икономика Явор Алексиев пред Bloomberg TV Bulgaria.

2015 г. беше една от най-силните години за пазара на труда и прогнозира, че 2016 г. няма да успее да повтори високите нива на създаване на заетост от миналата година, прогнозира той.

Алексиев посочи, че в 2/3 от обявените свободни работни места в Агенцията по заетостта няма информация за размера на предлагането заплащане, както и за продължителността на работното време. Безработните не са наясно за какво кандидатстват и това затруднява трудовото посредничество на институцията.

За каналите на търсене на работа икономистът поясни, че над 70% от лицата се опитват да намерят работа чрез съдействието на роднини и познати. 

Виж още: 305 хил. безработни в България

По линия на конкурсните изпити все още няма култура за търсене на работа сред трудоспособното население, констатира Явор Алексиев.

По думите му младежите са единствената възрастова група, при която не можем да говорим за възстановяване на пазара на труда. 

"През 2015 г. беше регистрирана рекордно ниска заетост сред младежите. Една от причините е повишаването на минималната работна заплата със сериозни темпове през последните 2-3 години, допълва икономистът. 

Източник: Bloomberg TV Bulgaria