Председателят на ДАБ въведе мярка, според която зимно време бежанците трябва да са в лагера до 20.00 часа

Държавната агенция за бежанците е решила да наложи на имигрантите, настанени в центровете от отворен тип. Това обяви на пресконференция новият-стар председател на агенцията за бежанците Никола Казаков след среща с представители на гражданския сектор.

Вечерният час

Така от другата седмица в сила влиза наредба, която постановява през зимното часово време бежанците да се прибират в лагера най-късно в 20 ч., а през лятното - в 22 ч.

Подобни правила действаха при първия "мандат" на Казаков начело на ДАБ. По време на пресконференцията той изрази недоумение защо са били отменени с отстраняването му.

Контрол

"Бежанците трябва да се контролират, ако трябва и ще ги преброяваме, не е срамно, защото ние трябва да имаме отчет на хората, които са в центровете. Някои от тях напускат, нови идват", обясни Казаков, цитиран от "Фокус".

"Пълен отчет трябва да има по държави, по брой на хора, по настаняване, деца. Всичко, което до сега правим, ще продължим. Това изисква дисциплина, затова именно исках всичко да се канализира", допълни той.

Виж още: Почти 2/3 от парите за бежанци не се знае за какво са ползвани

Често в населените места, в които има изградени бежански центрове, местното население има брожения и се оплаква от дребна битова престъпност. За последно Харманли въстана срещу лагера и поиска по-засилена охрана.